Simonović: Nije kasno da država pomogne Rukometni savez

Simonović: Nije kasno da država pomogne Rukometni savez

Za podršku države Rukometnom savezu još nije kasno, poručio je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović u emisiji “Tema” na TV E. Ističući fantastičan uspjeh crnogorskih rukometašica, dodao je da se još može i treba pomoći Savezu, te da reakciju države treba sačekati.

“Ova godina je bila jako siromašna što se tiče izdvajanja za sport. Tri miliona eura koje država izdvoji za finansiranje sporta je nedovoljno sredstava. Crnogorski sport ukupno potroši za godinu dana oko 24 miliona eura. Moramo naći načina da u budžetu za sport i raspodjeli sredstava bude više novca. Čuju se neke najave da će u narednom periodu doći do povećanja, ali mislim da će i ona biti mala. U prethodnom periodu sredstva od sporta su išla na razne druge obaveze i ne znam zašto se to dešavalo”, ispričao je Simonović.

Nada se da će se kroz novi Zakon o igrama na sreću izdvojiti više novca, jer se, kako kaže, dosta tih sredstava ubira upravo preko sporta.

Upitan da li mu smeta upotreba termina “pomoć sportu”, odgovara potvrdno, navodeći da se to ustalilo, jer se u krajnjem slučaju radi o pomoći.

“Smeta kada nemate dovoljno sredstava sa kojima možete planirati nešto. Šta mi možemo planirati za narednu godinu kada su Evropske igre i Igre malih zemalja, koje ćemo morati da finansiramo, a mi nemamo jasnu viziju na kakva sredstva možemo da računamo. Do sada smo uspijevali da budemo na pozitivnoj nuli na kraju dana, često i uz pomoć prijatelja, sponzora, ali to nije dobro, moramo imati makar neki okviran budžet na koji možemo da računamo kako bismo mogli da planiramo aktivnosti”, kazao je Simonović.

Smatra da kako ranije, tako i danas, sport pokušava da se kontroliše, kanališe i upotrijebi za druge svrhe.

Kada je riječ o raspodjeli sredstava nacionalnim savezima, očekuje da ona bude mnogo korektnija i poštenija.

“Prethodna je bila neshvatljiva - nedorečenost, manjak sredstava i kapetanska raspodjela “ovaj je dobar pa njemu hoću, ovaj nije i njemu neću dati”. Očekujem korektniji odnos gdje će se voditi računa o potrebama nekih sportskih saveza koje će imati u narednoj godini. Teško je biti zadovoljan nečim čega nema, taj kolač nije dovoljan za sve nas”, dodao je.

Kako ističe, u kontaktu je sa ministrom sporta Vasilijem Laloševićem, za kojeg smatra da ima dobro razumijevanje za potrebe crnogorskog sporta. Stoga se, kako kaže, nada da će učiniti sve, kako bi bili ispoštovani na pravi način.

“Mi smo godinama imali neke tradicionalne partnere iz javnog sektora, sada ih nemamo. Sarađivali smo na sjajan način, oni su bili zadovoljni našim odnosnom i onim što je prozilazilo iz saradnje. Nešto se desilo, nemamo partnere iz javnog sektora, nemamo ih ni u najavi. Pokušavali smo par puta da to dovedemo u red, ali ne vidim razlog da ona javna preduzeća koja dobro posluju dio sredstava ne izdvoje za sport. Trebalo bi napraviti određene pomake, to je negdje i društvena odgovornost”, kazao je Simonović.

Simonović je podsjetio da je Rukometni savez organizovao grupnu fazu u okviru Evropskog prvenstva za rukometašice, za šta, kako kaže, nije dobio ni centa od države. Dok COK, sa druge strane, niti po nadležnostima, niti po mogućnostima, nije mogao mnogo da pomogne.

“Za naše obaveze koje imamo prema savezima, kada je riječ o podršci, imamo 280 hiljada eura za cijelu godinu. Mi nismo u stanju sebi da pomognemo, a ne bilo kome drugom”, rekao je.

Ipak, za naše rukometašice, kaže da dolazi nova energija koja će donijetii dugo očekivani rezultat.

“Ovo je odraz strpljivog rada, došle su godine novih sportista. Čekali smo sve ove godine, ali pokazalo se da će to donijeti ova generacija koju vodi Bojana Popović na fantastičan način. Treba za sve strpljenja. To je prilično zahtjevno za malu zemlju i malu bazu kakva jesmo, ali vidite da imamo dosta uspjeha u svim sportovima. Osvojili smo mnogo medalja na značajnim evropskim, svjetskim i regionalnim takmičenjima što je izuzetan uspjeh za Crnu Goru”, zaključio je Simonović.

Na Evropskim igrama očekuje dobar nastup naših sportista, kojim će se država ponovo predstaviti na najbolji način.

Izvor: TV E

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.