Teleskop Džejms Veb snimio veliki oblak prašine oko zvezde u nastajanju: Ogledalo u to kako su naše Sunce i Sunčev sistem izgledali u svojim najranijim fazama nastajanja
Foto: Twitter

Teleskop Džejms Veb snimio veliki oblak prašine oko zvezde u nastajanju: Ogledalo u to kako su naše Sunce i Sunčev sistem izgledali u svojim najranijim fazama nastajanja

Svemirski teleskop Džejms Veb je otkrio u srijedu nove veličanstvene snimke velikog oblaka prašine u obliku pješčanog sata oko zvijezde u nastajanju.

Do sada nevidljivi, ti oblaci narandžaste i plave boje postali su vidljivi zahvaljujući infracrvenoj kameri NIRCam.

Vrlo mlada zvijezda, poznata pod nazivom “protozvijezda L1527“ nalazi se u sazvežđu Bika, a skrivena je rotirajućim diskom gasa na nivou suženja pješčanog sata.

Ali, svjetlost te “protozvijezde“ probija se iznad i ispod tog diska, osvjetljavajući praznine u okolnom gasu i prašini, objavili su NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) u zajedničkom saopštenju.

Oblaci su nastali od materije koju je izbacila zvijezda koja se sudara s okolnom materijom. Prašina je finija u plavim djelovima, težim od narandžastih.

Stara samo 100.000 godina, protozvijezda je u najranijem stadiju nastajanja. Još ne može da stvara sopstvenu energiju.

Crni disk koji je okružuje, čija veličina odgovara otprilike našem Sunčevom sistemu, hraniće protozvijezdu materijalom dok ne dostigne “prag koji je potreban za pokretanje fuzije“, navodi se u saopštenju.

“Na kraju krajeva, pogled na L1527 prozor je pogled na to kako su izgledali naše Sunce i Sunčev sistem na svom početku“.

Molekularni oblak Bika, koji se nalazi oko 430 svjetlosnih godina od Zemlje, zvjezdane su ‘jaslice’ sa stotinama gotovo formiranih zvijezda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.