Načelnik Generalštaba SAD: Ukrajina teško može da pobijedi Rusiju
Foto: Reuters

Načelnik Generalštaba SAD: Ukrajina teško može da pobijedi Rusiju

Ukrajina bi trebalo da razmišlja o razrješenje sadašnje situacije kroz pregovore, jer će biti ekstremno teško da ostvari vojnu pobjedu, izjavio je na brifingu u Pentagonu načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili.

Vojska će veoma teško ispuniti zadatak da fizički odstrani rusku vojsku iz Ukrajine i to se svakako neće desiti u narednih nekoliko nedelja, osim ako ne uslijedi potpuni kolaps ruske armije, što nije vjerovatno, rekao je Mili, prenosi Tass.

Sa vojne tačke gledišta, dodao je, mala je vjerovatnoća da Ukrajina u bliskoj budućnosti ostvari vojnu pobjedu, koja bi podrazumijevala izbacivanje ruske vojske iz cijele Ukrajine, uključujući Krim.

Moguća je, međutim, politička odluka u skladu s kojom bi Rusija sama povukla sve svoje snage iz Ukrajine, kazao je Mili.

On je istakao da smatra da “pregovori treba da se vode sa pozicije sile“.

Treba da pregovarate kada ste vi jaki, a vaš protivnik oslabljen, i moguće je da bi se tada došlo do političkog rješenja. Želim samo da kažem da postoji ta mogućnost, kazao je Mili, pojašnjavajući zbog čega je prethodnih dana pozivao Kijev da počne pregovore s Moskvom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.