Gugl pristao da plati skoro 400 miliona dolara da izbjegne tužbu 40 država SAD
Gugl

Gugl pristao da plati skoro 400 miliona dolara da izbjegne tužbu 40 država SAD

Kompanija Gugl pristala je da plati 391,5 milion dolara, kako 40 američkih saveznih država ne bi pokrenulo sudski postupak protiv nje.

Državni tužioci su optužili Gugl da obmanjuje svoje korisnike u vezi sa prikupljanjem podataka o njihovim lokacijama, čak i kada oni prilikom podešavanja naloga isključe opciju za praćenje lokacije, prenosi BBC.

Kompaniji je naloženo da u budućnosti bude transparentna u vezi sa praćenjem lokacije i da razvije veb stranicu na kojoj će korisnici moći tačno da vide koji podaci se prikupljaju.

Ovo je najveća vansudska nagodba u sporu sa više saveznih država zbog ugrožavanja privatnosti u američkoj istoriji.

Prošlog mjeseca Gugl je zbog sličnih tužbi zbog sakupljanju podataka o lokaciji korisnika državi Arizona platio 85 miliona dolara, a tek ga čega suđenje po tužbama Teksasa, Indijane, Vašingtona i Distrikta Kolumbija.

Lokacije korisnika pomažu oglašivačima prilikom targetiranja proizvoda, pa Gugl od reklama ostvaruje godišnji prihod od 200 milijardi dolara.

Javni tužilac Oregona Elen Rozenblum, koja je vodila slučaj u ime 40 država, rekla je da Gugl već četiri godine daje prioritet profitu u odnosu na privatnost, dodavši da to jeste lukavo, ali neprihvatljivo.

“Potrošači vjeruju da su na Guglu isključili tragač lokacije, ali kompanija uprkos tome tajno nastavlja da registruje svako njihovo pomjeranje i te podatke koriste oglašivači“, kazala je Rozenblum.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.