Ruski projektili pogodili selo u Poljskoj, poginule dvije osobe: Varšava podigla borbenu gotovost, NATO oprezan
Foto: Reuters

Ruski projektili pogodili selo u Poljskoj, poginule dvije osobe: Varšava podigla borbenu gotovost, NATO oprezan

Visoki američki obaveštajni zvaničnik izjavio je da su ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a, i da su tom prilikom dvije osobe poginule, prenosi AP. Poljska vlada potvrdila je da su dvije osobe stradale u eksploziji na istoku zemlje, ali nije precizirala šta je njen uzrok. Vašrava je večeras odlučila i da podigne borbenu gotovost.

“Došlo je do eksplozije u istočnoj Poljskoj“, rekao je portparol vlade Pjotr Miler, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je rekao da postoje timovi stručnjaka koji razjašnjavaju situaciju i da će nastaviti da rade na prikupljanju detalja o, kako je rekao, “ozbiljnoj“ situaciji.

Miler je rekao i da Varšava podiže borbenu gotovost svojih vojnih jedinica i “provjerava da li treba da aktivira član četiri NATO“.

Taj član kaže: “Stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost bilo koje od strana“.

Odbor, koji čine načelnici ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i spoljnih poslova, kao i koordinator obavještajnih službi, je tijelo koje priprema i koordinira odluke o nacionalnoj bezbjednosti i odbrani.

Milerov tvit, kako navodi Rojters, nije pominjao o čemu bi komitet trebalo da raspravlja.

Izvor BBC-a iz kabineta poljskog premijera rekao je da trenutno vlada “informacioni haos“.

“Nemam ništa pouzdano i ne mogu ništa da potvrdim“, rekao je taj izvor.

Poljski mediji javili su da su dvije osobe poginule u utorak popodne nakon što je projektil pogodio oblast gdje se sušilo žito u Pševodovu, poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su izvještaji iz Poljske o ruskim raketama namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije.

“Ruskim sredstvima nisu izvedeni nikakvi udari u blizini ukrajinsko-poljske granice“, navode iz Moskve.

Novinar istraživačkog portala Belingket Arik Toler je, analizirajući forografije sa lica mjesta koje su objavili poljski mediji, na Tviteru naveo da se ne isključuje mogućnost da je u Poljsku zalutao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane, ali samo ako je zaista riječ o raketi iz protivvazdušnog sistema S-300.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, međutim, da su ruske rakete pogodile Poljsku što pokazuje da teror Moskve nije ograničen samo na granice Ukrajine.

Pentagon još nema potvrdu, NATO oprezan

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, izjavio je da su Sjedinjene Države “svjesne medijskih izvještaja u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom“, ali da trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izvještaje, prenosi CNN.

Ponovio je da će SAD “braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“ dok SAD čekaju više informacija.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andžejem Dudom o eksploziji.

“Izrazio sam saučešće zbog gubitka života. NATO prati situaciju, a saveznici se pomno konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice“, kaže on.

Upitan o onome što se desilo u Poljskoj, NATO zvaničnik je rekao za BBC: “Provjeravamo te izvještaje u bliskoj koordinaciji sa našim saveznikom Poljskom“.

Iz britanskog ministarstva spoljnog poslova rekli su CNN-u da istražuju izvještaje o padu ruskih projektila na poljsku teritoriju, i da blisko sarađuju sa saveznicima.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je “šokiran“ nakon izvještaja da su rakete ili projektili pali u Poljsku.

“Šokiran sam vijestima da je projektil ili druga municija ubila ljude na poljskoj teritoriji“, napisao je Mišel na Tviteru.

I Orban sazvao hitan sastanak

Hitan sastanak nacionalnog savjeta za odbranu, sazvao je večeras i mađarski premijer Viktor Orban, potvrdio je na Tviteru portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Sastanak je, kako prenosi BBC, sazvan u vezi sa izvještajima o ruskim raketama zalutalim u Poljsku, ali i privremenom obustavom isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Druzhba, usled pada pritiska.

Baltičke zemlje: Odbraniti svaki pedalj NATO teritorije

Baltičke zemlje su, nakon medijskih izvještaja da su ruski projektili pogodili teritoriju Poljske, uputile izraze solidarnosti sa tom državom.

Estonsko ministarstvo odbrane saopštilo je na Tviteru da su posljednje vijesti iz Poljske vrlo zabrinjavajuće, i da je Talin spreman da brani “svaki pedalj NATO teritorije“.

Letonski ministar odbrane poručio je da njegova zemlja “u potpunosti podržava poljske prijatelje“, a podršku Vašravi pružio je i litvanski predsjednik Gitanas Nauseda poručivši da “svaki pedalj NATO teritorije mora biti odbranjen“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.