Stanić: Skupštinskoj većini nije blisko poštovanje zakona, vlast odbija da čuje poruke Evrope

Stanić: Skupštinskoj većini nije blisko poštovanje zakona, vlast odbija da čuje poruke Evrope

Pokazuje se da skupštinskoj većini od 41 poslanika koja je, nažalost građana Crne Gore, dobila većinu 30. avgusta, nije bliska demokratija. Nije joj blisko poštovanje zakona, poštovanje pravila, a nažalost pokazali su da ne poštuju ni Ustav, kazao je šef medijskog tima Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

" Odlukama koje su brutalno kršenje Ustava pokazali su da za njih institucije nisu ništa drugo do puko sredstvo ostvarivanja prizemnih političkih ciljeva. To je za nas, kao predstavnike parlamentarne opozicije, bilo nužno da, pored borbe koje smo uspješno vodili u parlamentu i Vladi, bunt iskažemo na vaninstitucionalni način, što je eufemizam za proteste ", kazao Stanić gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj Radio Televiziji.

On je poručio da je skup “Ima nas” dobar za Crnu Goru jer šalje jaku poruku podrške onoga što su ustvana određenja ove države - "države svih nas, evropske Crne Gore, države u kojoj se poštuju zakon i Ustav".

Ističe da vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju, kako kaže, naprasno sklopljenoj skupštinskoj većini.

"Po lokalnim izborima vidite da partije te većine ne bi uzele ni 25 odsto na izborima. I onda je razumljivo što guraju najslabijeg među njima da bude premijer. Oni guraju Miodraga Lekića, koji je iz partije čijeg nijednog drugog člana ne znamo. Partija koja u principu ne postoji, koja nikad nije uzela samostalno mandat ni u jednoj opštini u Crnoj Gori. Izabrali su najslabiju kariku među njima iz prostog razloga da ne bi neko drugi uzeo glasove ", kazao je Stanić.

Objašnjava da je na sceni jedna vrsta ustavnog puča jer mimo zakonskih i ustavnih normi pokušavaju nekome dati izvršnu političku moć, što je neprihvatljivo za ogroman broj građana Crne Gore, kao i za naše međunarodne partnere. 

"Ključna poruka gospodina Bilčika je da se ovakvi problemi rješavaju na vanrednim parlamentarnim izborima. Mi ne tražimo ništa bez to, kako bi predstavili svoj program, dobili, nadamo se, povjerenje građana, i napravili neku Vladu koja bi bila jasno evropska, jasno građanska, utemeljena u Crnoj Gori, a ne u nekoj od država regije i čiji bi nosioci vlasti bili posvećeni ostvarivanju interesa ove države, a ne neke druge ", istakao je Stanić.

Podsjeća da se Crna Gora učlanjuje u Evropsku uniju, a ne obratno.

" Imate konstatno odbijanje od strane vlasti, prvo od Zdravka Krivokapića, sad još ekstremnije od strane vlasti Dritana Abazovića, da vrlo jasne poruke koje dolaze od evropskih i zapadnih adresa shvate ozbiljno. Imamo jedan zastoj u evropskim integracijama koji je takav da imamo izvještaje koji su nikad gori odkad Crna Gora pristupa EU, a ne pristupa kratko ", kazao je Stanić.

Plaši se da te poruke do njih ne dolaze jer su, kako kaže, preuzeli neke druge tajne obaveze o kojima će građani biti obaviješteni kada više ne budu bili na vlasti.

Izvor: gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.