Zelenski postavo uslove za početak pregovora sa Rusijom
Volodmir Zelenski

Zelenski postavo uslove za početak pregovora sa Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je uslove za pregovore s Rusijom, pozivajući Moskvu da se pridržava Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i plati odštetu za gubitke uzrokovane ratom koji još traje, javlja Anadolija.

Obraćajući se putem videolinka na 27. Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, Zelenski je takođe ponovio apel za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i pružanje garancija da se to više neće ponoviti.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik je u intervjuu za Češku televiziju rekao da je njegova država spremna da uđe u pregovore s Rusijom samo ako ruske trupe napuste sve djelove Ukrajine, uključujući Krim i istočne oblasti Donbasa, koje Rusija de facto kontroliše od 2014. godine.

Prošlog mjeseca Zelenski je potpisao dekret kojim je rusku aneksiju djelova Ukrajine proglasio ništavom, a takođe je potpisao još jedan dekret 30. septembra u kojem se navodi “nemogućnost pregovora“ sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki list “Vašington post“ navodi da američka administracija “privatno“ ohrabruje ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore s Rusijom.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na bes međunarodne zajednice, koja je uvela oštre finansijske sankcije Moskvi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.