Amerikanci danas izlaze na glasanje

Čekaju li SAD velike promjene u Kongresu? Da li se svijet nalazi na prekretnici?

Građani Sjedinjenih Američkih Država danas će izaći na birališta kako bi glasali za svoje predstavnike na tzv. midterm izborima.

Tokom dana, Amerikanci će birati predstavnike za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu te 35 mjesta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država. Osim mjesta u gornjem i donjem domu Kongresa, na ovim izborima biraće se i guverneri 36 saveznih država.

"Iako guverneri ne utiču direktno na politiku u Vašingtonu, oni imaju veliki uticaj na politiku u svojoj državi, a često i na predstavnike svoje države u Kongresu SAD-a", pojašnjavaju američki mediji.

Kada je riječ o glasanju u Senatu SAD-a, prema trenutnom sazivu, Republikanska stranka ima ukupno 50 mjesta, dok predstavnici Demokratske stranke zauzimaju 48 mjesta uz dva nezavisna kandidata čija se politika poklapa s razmišljanjima Demokratske stranke.

"Kongres donosi zakone širom zemlje. Predstavnički dom odlučuje o kojim se zakonima glasa, a Senat ih može blokirati ili odobriti, potvrditi imenovanja predsjednika i, rjeđe, voditi istrage protiv njega. Svaka savezna država ima dva senatora, koji imaju mandat od šest godina", objašnjava se.

U ovom sazivu, ključnu ulogu ima potpredsjednica SAD-a Kamala Haris koja predstavlja glavni faktor i "magični broj 51" u korist Demokratske stranke u Senatu Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom da se na ovim izborima bira 35 mjesta u Senatu, lako je za pretpostaviti kako će ovi izbori i za jednu i za drugu stranku prestavljati ključni period u kojem će se odlučivati o tome da li će Demokratska stranka nastaviti s kontrolom ovog važnog organa ili će Republikanci preuzeti glavnu ulogu.

"Ukoliko Demokratska stranka izgubi vlast u jednom ili oba doma Kongresa, Bajden najvjerovatnije neće biti u mogućnosti da utiče na usvajanje mnogih zakona zbog dugogodišnje politike Republikanske stranke da blokira gotovo sve zakone koje predlažu Demokrate", piše Dojče Vele.

Kada je riječ o glasanju, brojni građani SAD-a već su glasali putem pošte na ovim izborima. Međutim, prebrojavanje glasova moglo bi potrajati.

Dok će rezultati izbora u nekim državama biti poznati vrlo brzo nakon zatvaranja, u ključnim državama prebrojavanje bi moglo potrajati danima ili sedmicama.

"Ponovno prebrojavanje takođe bi moglo biti obavezno u nekim državama gdje su rezultati blizu", navodi se.

Iako nisu direktno vezani za predsjednika SAD-a, midterm izbori kroz istoriju su se pokazali i kao svojevrsni pokazatelj raspoloženja javnog mnijenja prema trenutnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko bi Republikanci uspjeli preuzeti vlast nad Kongresom, značajno bi se povećale šanse da na predsjedničkim izborima 2024. godine upravo republikanski kandidat odnese pobjedu na izborima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.