Izbori u Šavniku - legenda koja će se prepričavati generacijama
Foto: RTNK

Kako je mala varošica na sjeveru Crne Gore postala centar političkih dešavanja

Izbori u Šavniku - legenda koja će se prepričavati generacijama

Izborni proces u Šavniku nezapamćen je u skorijoj parlamentarnoj istoriji Crne Gore. Ni nakon tri sedmice izbori u toj opštini nijesu završeni, a da li će to biti moguće naredne nedjelje teško je predvidjeti. Novinari TVCG-a pokušali su da saznaju šta se krije iza izborne bitke za Šavnik.

Izbori u Šavniku polako ulaze u legendu. Pričaće generacije o izbornom procesu koji nije doveden do kraja ni iz treće sreće, a nakon svega viđenog male su šanse da će se završiti i u nedjelju pred nama. Sve ovo prate Šavničani i gledaju kako su iz sedmice u sedmicu dešavanja u njihovoj varoši povod ismijavanja jer se izborni proces neće skorije završavati.

U ovoj varošici broj glasova na državnom nivou vrijedi taman toliko kao da ih i nema, ali za lokalnu priču ovdje se međutim koplja lome, a počelo se konkretno juče i sa batinanjem. Zašto je bitno pošto-poto osvojiti vlast u Šavniku? Iz civilnog sektora razne teorije.

"Možda zbog prirodnih bogatsava koja postoje na tom područjku, a možda je neko nekome nešto obećao, ali je sramota svakog političara da svađa narod", kazao je građanski aktivista Dževdet Pepić.

"U interesu politike i političkih stranaka je zatezanje, poltička polarizacija i nekakva simbolička pobjeda u tom procesu koja će njima, je li, donijeti neku mobilizaciju na nacionalnom nivou i par procenata više, a građani Šavnika i Budućnost tog grada su njima skroz sporedni", istakla je iz Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević.

Karikatrusita Goran Šćekić dešavanja u Šavniku već je u više navrata na svoj način predstavaljao. Koja li je tajna šavničkih izbora, možda se sazna tek kad i ako se završe, dodaje.

"Šavnik zapravo samo pokazuje kontinuitet kako se glasa u cijeloj Crnoj Gori, jer on je zapravo ogledalo šta radi glasačka mašinerija. Vi zapravo imate pravo danas da se prijavite i uzmete ličnu kartu kao građanin Šavnika i da glasate za nedjelju dana, ali zakon nije pretpostavio da građani neće poštovati jednu kulturu", poručio je Goran Šćekić.

Slučajan kulturni propust provučen kroz zakon ili ne, tek Kovačević zaključuje da bi ovakav epilog šavničkih izbora sada mogao da se prenese na druge sredine, i za to okrivljuje političke elite koje su, kaže, svjesno stopirale proces izborne reforme.

"Jedan od njenih najvažnijih ciljeva je bio održavanje lokalnih izbora u jednom danu koji bi spriječio manipulacije sa preseljenjem birača, obesmislio, i onda ne bismo imali ovakvu situaciju da se “demokratija” brani nedemokratskim sredstvima u svakom smislu", kazala je Kovačević.

"Generalno, šta reći i kako završiti ovu priču o Šavniku, jednostavnom rečenicom, nek je vječna borba za glasove u Šavniku", poručuje Ščekić.

I dok se u Šavniku nastavlja borba koja je dovela i do prebijanja jednog člana biračkog odbora, iz Bijele stižu scene za nepovjerovati, barem za sve one odavno nenaviknute na normalno.

Pjevalo se na biračkom mjestu i tokom i nakon zatvaranja birališta. Opozicija i vlast, čini se, u inat svima, poslali su jasnu poruku da se može – makar ljudski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.