SDP poziva na sjutrašnji protest:  Sjutra se brani Ustav, naša evropska budućnost i sve vrijednosti savremenog civilizovanog društva
Socijaldemokratska partija

SDP poziva na sjutrašnji protest: Sjutra se brani Ustav, naša evropska budućnost i sve vrijednosti savremenog civilizovanog društva

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) pozvalo je sve one koji su, kako su naveli, privrženi vrijednostima evropske i građanske Crne Gore da u što većem broju prisustvuju protestu koji je planiran u utorak ispred zgrade Skupštine.

U saopštenju SDP-a se navodi da se na tom protesti "brani Ustav, naša evropska budućnost i sve bazične vrijednosti savremenih civilizovanih društava".
Ads by FatChilli

Naveli su i da je cilj protesta raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i "odustajanje od neustavnog Zakona o predsjedniku, čime bi se stvorili uslovi za neophodan dijalog oko svih otvorenih pitanja".

"Predsjedništvo SDP-a je razmatrajući ukupnu političku klimu u zemlji ocijenilo da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i sistemskoj krizi do koje je došlo usljed neodgovornog i neustavnog djelovanja aktera aktuelne parlamentarne većine, u prvom redu subjekata koji čine smijenjenu tehničku Vladu. Kontinurano gaženje Ustava, zakona i bazičnih demokratskih standarda dobilo je kao vrhunac svoj epilog u nasilnom usvajanju očigledno neustavnog Zakona o predsjedniku države, čime su akteri ove operacije pokazali ne samo da ne poštuju Ustav već i da nesumnjivo djeluju po uputima i u interesu političkih centara van Crne Gore, sa ciljem njene potpune destabilizacije", navodi se u saopštenju SDP-a.

Oni su optužili Demokratski front (DF) da stoji "iza svih neustavnih poduhvata".

Za DF su naveli i da je "samo produžena ruka politike zvaničnog Beograda i Moskve".

Takođe su naveli da je "dugoročni cilj" DF-a da "preoblikuje vrijednosti građanske i sekularne države i da Crnu Goru nepovratno skrenu sa EU puta, a naše NATO članstvo do kraja obesmisli i kompromituju".

"Prave motive ovih aktivnosti je potpuno prozrela cijela demokratska javnost i posebno međunarodna zajednica na čelu sa EU partnerima, koji su takav svoj pristup i stav pokazali i oštrim negativnim reakcijama na usvojene izmjene Zakona o predsjedniku. Crna Gora mora reći odlučno ne antievropskoj, antigrađanskoj i anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju nažalost slijepo slijede neke partije nominalno građanske provenijencije, i to je jedini način da zemlja uđe u period neophodne stabilizacije", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.