U utorak potpuno pomračenje Mjeseca
Ilustracija

U utorak potpuno pomračenje Mjeseca

Potpuno pomračenje Mjeseca biće vidljivo u utorak, 8. novembra u Sjevernoj Americi, širom Azije, Australije i ostatku Pacifika.

U Sjevernoj Americi ovaj fenomen biće vidljiv prije svitanja, a na prostoru Azije, Australije i Pacifika predveče.

Pomračenje će trajati skoro sat i po kako Zemlja bude prolazila između Meseca i Sunca, prenosi N1 pozivajući se na Srnu.

Poznat i kao „krvavi“ Mjesec će isijavati crvenkasto-narandžastom bojom uslijed svijetla izlaska ili zalaska Sunca.

Na vrhuncu pomračenja Mjesec će biti udaljen 390.653 kilometara, rekli su naučnici NASA. Pod uslovom da nebo bude vedro pomračenje će se moći pratiti teleskopom.

Istovremeno, planeta Uran biće vidljiva „samo prst razmaka“ iznad Mjeseca i podsjećaće na sjajnu zvijezdu, piše „Dejli mejl“.

Južna Amerika će donekle vidjeti pomračenje, dok će Afrika, Bliski istok i veći dio Evrope morati da sačekaju do 2025. godine.

Ovo je drugo totalno pomračenje Mjeseca ove godine, prvo je bilo u maju, a naredno se očekuje 2025. godine. U međuvremenu, biće puno djelimičnih pomračenja Mjeseca.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.