Marović: Bez imenovanja u pravosuđu nema odlučujućeg korak ka EU
Jovana Marović

“Magla jedini uzrok odgađanja posjete predsjednice Evropske komisije“

Marović: Bez imenovanja u pravosuđu nema odlučujućeg korak ka EU

Bez napretka u oblasti vladavine prava i izbora nosilaca pravosudnih funkcija Crna Gora ne možemo napraviti odlučujući korak na putu ka pristupanju EU, ocijenila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da Crna Gora još uvijek nije članica EU zato što nijesmo dostigli nivo reformi koji nam je potreban za članstvo.

Podsjetila da pregovori traju 10 godina i da bi u odnosu na taj vremenski period trebao i da smo bliže EU.

“Mi smo i dalje što se tiče država Zapadnog Balkana najviše postigli u tom procesu, ali bez napretka u oblasti vladavine prava ne možemo napraviti odlučujući korak”, navela je Marović.

Za Skupštinu, kako kaže, nema opravdanja što ne može postići dogovor oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

“Sve što je urađeno u procesu palo je u sjenku tog političkog dijela”, navela je Marović i dodala sa bez imenovanja u pravosuđu ne možemo govoriti o završnom koraku na putu ka EU.

"Cijenim da sve političke partije imaju dio odgovornosti", navela je Marović. 

Kaže i da Crna Gora i dalje jeste predvodnica pregovora sa EU, ali kako dodaje nakon 10 godina pregovora ta titula donekle gubi smisao. 

Magla jedini uzrok odgađanja posjete predsjednice Evropske komisije

Nedavno je dolazak predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon Der Lajen u Podgoricu pomjeren zbog magle na beogradskom aerodromu.

Marović kaže da je magla bila jedini uzrok odgađanja te posjete.

“To nije nikakva poruka Crnoj Gori, Crna Gora je i dalje predvodnica procesa EU integracija. Poruke da se zvaničnici EK ne srijeću sa zvaničnicima Vlade koja je u tehničkom mandatu - ovdje nije predsjednik u tehničkoma mandatu i sa druge strane predsjednica EK je znala i prije posjete kakva je situacija u Crnoj Gori i apsolutno nije bilo potrebe da to jutro saopštava bilo kakvu poruku i to na taj način. To je zaista bio splet okolonsti, prvo magla ujutru, a poslije toga i odgođen let nema tu nikakvih poruka, sve nam je precizno rečeno u izvještaju EK”, navela je Marović. 

Ministarka još uvijek nema zvanične informacije, kada bi fon Der Lajen, trebalo da stigne u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.