I od nas ima gorih

Brazilci slavili pobjedu da Silve rafalima iz automatskog oružja (VIDEO)

Brazilska izborna komisija proglasila je pobjedu ljevičara Luisa Inasija Lule da Silve. Bolsonaro neće zadržati predsjedničku funkciju.

Ovo je jedan od najvažnijih političkih momenata u najvećoj južnoameričkoj demokratiji poslednjih decenija, prenose mediji.

Na ulicama velikih gradova u Brazili, poput Sao Paola i Ria de Žaneira pristalice novoizabranog predsjednika izašle su na ulice da prsslave pobjedu Lule da Silve. 

Ono što je i u Crnoj Gori i našem regionu ružna praksa je šenlučenje kao vid slavlja. Iako se polako na sraću slobađamo tog opasnog nasleđa, Brazilci su nam pokazali da od nas ima gore. Naime, na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi da se u pojedinim kvartovima u toj zemlji slavilo se uz brojne pucnje iz automatskog oružja.

Polaganje zakletve 1. januara

Posle 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2%. Izborni organi su saopštili da je da Silvina pobjeda matematički sigurna.

Da Silva, bivši predsjednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Novi predsjednik će položiti zakletvu 1. januara 2023. godine, prenosi BBC.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer ga je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućilo da učestvuje na izborima te godine i utro put pobjedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj politici krajnje desnice.

Lula je na svom Tviteru postavio sliku svoje ruke iznad brazilske zastave uz natpis: „Demokratija“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.