Vučurović: Sudstvo u CG uvijek bilo pod kontrolom partije, tako da nemaju šta slaviti
Jovan Vučurović

Vučurović: Sudstvo u CG uvijek bilo pod kontrolom partije, tako da nemaju šta slaviti

Nikada sudstvo u Crnoj Gori nije bilo nezavisno, pa se tu i nema šta previše slaviti, uvijek je bilo batina u rukama partije, i za vrijeme jednopartizma, a naročito poslednje tri decenije kada je bilo potpuno pod kontrolom Mila Đukanovića, njegove partije i organizovanog kriminala koji je povezan sa Đukanovićem, saopštio je danas Jovan Vučurović, poslanik DF, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Vučurović poručuje da je sudstvo jedna od najslabijih karika među ionako lošim institucijama u Crnoj Gori.

"Dok se kod tužilaštva i vide neki mali pomaci, koji su najviše rezultat izglasavanja novog tužilačkog savjeta, u sudstvu je situacija dramatično loša. Dovoljno je vidjeti ko su osobe koje su godinama i decenijama bile na čelu sudova i da se dio njih nalazi u zatvoru, pa da se ta konstatacija pokaže kao tačna", kategoričan je Vučurović.

Dodaje da  i sada kada se nalazi pred potpunim krahom, DPS pokušava da zadrži određenu kontrolu u sudstvu, pa i dalje na sceni kako navodi imamo na nekim važnim mjestima osobe koje su pod kontrolom Mila Đukanovića, a među sudijama su još uvijek oni koji su izvršavali slijepo njegove naloge, poput onih u slučaju suđenja za lažni državni udar liderima DF, ili za navodno pranje para Nebojši Medojevići i funkcionerima DF, itd.

"Sve dok se ti ljudi, koji su radili po nalozima Đukanovića i partije, ne sklone iz sudstva, a neki i ne procesuiraju, ne možemo govoriti o reformama, a posebno o obračunu protiv kriminala i korupcije, koji je usko povezan sa šefom DPS. Svjedoci smo, takođe, da DPS sprečava i izbor sudija Ustavnog suda, i nikako da se ta partija osvijesti i shvati da je njihovo vrijeme prošlo i da nije dobro da zaustavljaju procese i reforme, našta upozoravaju i iz EU. DF će dati svoj puni doprinos da se odblokira rad institucija, i to smo pokazali i prilikom glasanja za člana sudskog savjeta i kada se glasalo za članove ustavnog suda, jer samo zdrave, nezavisne institucije mogu kvalitetno voditi borbu protiv kriminala i korupcije", zaključio je Vučurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.