Fon der Lajen: Sjeverna Makedonija će dobiti 80 miliona dolara za borbu protiv energetske krize
Ursula fon der Lajen

"Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mjesta, a to će nas napraviti nezavisnom od ruskih fosilnih goriva"

Fon der Lajen: Sjeverna Makedonija će dobiti 80 miliona dolara za borbu protiv energetske krize

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je večeras u Skoplju da će Sjeverna Makedonija dobiti 80 miliona eura kao hitnu budžetska podršku za borbu protiv energetske krize.

"Obezbijedili smo paket energetske podrške cijelom Zapadnom Balkanu, koji počinje grentovima. Osamdeset miliona je hitna budžetska podrška za Sjevernu Makedoniju, koja treba da joj pomogne da se suoči s uticajem povećane cijene energije na njene građane i preduzeća. I ovo ćemo završiti do kraja godine da možete da dobijete ta sredstva već u januaru", rekla je Fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da će "svakako biti još i ima 500 miliona (eura) u grantovima za region za investicije".

"To je mnogo važno da dobijemo nezavisnost u energetskim konekcijama, veću energetsku ekfikasnost i svakako u obnovljivoj energiji. Treba da budemo samoodrživi sa energijom. Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mjesta, a to će nas napraviti nezavisnom od ruskih fosilnih goriva", rekla je Fon der Lajen.

Kako je istakla predsjednica, ta finansijska podrška će biti usmjerena preko takozvanog Ekonomskog investiciong plana koji već fincioniše, sa investicijama u vjetrenjače i solarne panele.

"Moja poruka za građane Sjeverne Makedonije danas vema jasna: Evropska unija je uz vas. Ovu krizu ćemo riješti i prevazići zajedno i približićemo se boljoj budućnosti", rekla je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je danas u Skoplju započela turneju zemljama Zapadnog Balkana. Poslije sastanka sa Kovačevskim ona će se sresti sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Poslije Skoplja, Fon der Lajen će sjutra, 27. oktobra, posjetiti Prištinu i Tiranu, u petak 28. oktobra će boraviti u Sarajevu i Beogradu, a posjetu regionu završava u Podgorici u subotu 29. oktobra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.