CEDIS: U održavanju mreže uloženo oko 200 hiljada eura
Foto: CEDIS

CEDIS: U održavanju mreže uloženo oko 200 hiljada eura

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 204.711.089 kWh električne energije, što je sedam odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2), saopšteno je danas iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Očitano je kako poručuju ukupno 402.675 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni).

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

“Ekipe Sektora za održavanje su u septembru realizovale 1.844 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 199 hiljada eura“, dodaje se iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom septembra priključeno 396 novih korisnika.

“Tokom septembra na primarnoj mreži su okončani 660 hiljada eura vrijedni projekti, od čega je najviše sredstava izdvojeno za opremu i radove u trafostanici 35/10 kV „Gorica A“. U toku su i pripreme za izvođenje 190 hiljada eura vrijednih radova na montaži dva nova transformatora 8MVA u trafostanici 35/10kV „Igalo“. Takođe, u toku su i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV “Guke-Mataruge“, za koju CEDIS izdvaja oko 500 hiljada eura, a nakon koje će kvalitet mreže i stabilnost napajanja za veći dio pljevaljske opštine biti na značajno višem nivou. Završeni su i radovi na izgradnji trafostanice 10/0,4 kV “br.1 - nova” (prema DUP-u “Konik - Stari Aerodrom III”) i izmještanje trafostanice 10/0,4 kV “IV (Stanovi-nova)” sa uklapanjem u mrežu na Žabljaku. Vrijednost ovih projekata je oko 235 hiljada eura“, poručuje se u saopštenju.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 421 novo, elektronsko brojilo. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

“Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 429 hiljada korisnika na području Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.