Skupština Glavnog grada nastavila sjednicu: Vuković reizabran na mjesto gradonačelnika
Glavni grad Podgorica

Skupština Glavnog grada nastavila sjednicu: Vuković reizabran na mjesto gradonačelnika

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada za gradonačelnika Podgorice ponovo je izabran dr Ivan Vuković. Za izbor Vukovića glasala su 32 odbornika.

“Iako smatramo da je presuda Upravnog suda u formalnom i materijalnom smislu nezakonita i politički motivisana, Skupština Glavnog grada postupila je po presudi i, većinom glasova odbornika, usvojila Odluku o izboru gradonačelnika”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Budući da se, kako kažu, isključivo vode interesima građana, na ovaj način obezbijedili smo nesmetano funkcionisanje svih organa i službi Glavnog grada koji su od životnog značaja za njih.

“Uprkos pritiscima koji dolaze sa različitih adresa, nijesmo i nećemo dozvoliti da se anarhija, neodgovornost i nestabilnost sa nivoa Vlade Crne Gore prenesu na Glavni grad. Podsjećamo, Skupština Glavnog grada podnijela je Vrhovnom sudu Crne Gore zahtjev za ispitivanje prethodno donešene sudske odluke”, zaključuje se u saooptenju Glavnog grada.

Izvodi sa sjednice:

“Podnijeću krivične prijave protiv sudija Upravnog suda, ovo je presedan”

Ivan Vuković je prokomentarisao odluku Upravnog suda poručujući da je “ovo presedan i kršenje zakona”.

Vuković je istakao da taj sud nikad ne donosi presude u intervalu kraćem od tri do šest mjeseci.

“Oni su silom na sramotu, prvi put u praksi tog suda, poslije usmene rasprave istog dana donijeli odluku”, dodao je on.

“Zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda koji su ukaljali ugled tog suda. Ovo je prvi put da se jedna pravosudna institucija miješa na ovako eklatantan način u političke procese, izborni proces u Crnoj Gori. Ovo je sramota i ovo treba svakog da zabrine, bez obzira na tzo što bi bio krajnji ishod”, naglasio je Vuković.

Podnijeli su, kazao je Vuković, zato što “poštuju sud” inicijativu Vrhovnom sudu za preispitivanje odluke.

“U međuvremenu moramo obezbijediti normalnost u funkcionisanja sistema Glavnog grada. Odgovorni smo prema 200 hiljada ljudi”, poručio je on.

Odbornik Mitar Vuković iz Demokrata tražio je da se Vuković udalji sa sjednice, jer, kako je kazao, “nema pravo da prisustvuje istoj”.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih kazao je da je sjednica zakazana jer je smatrao da se radi o vanrednoj situaciji.

“Za dva mjeseca vjerovatno se neće steći uslovi da se izabere novi gradonačelnik i smatrao sam da je nužno da Glavni grad izabere u periodu u kojem još može gradonačelnika ili vršioca dužnosti – rukovodioca Glavnog grada”, naveo je on.

Podsjećamo, Upravni sud poništio je ranije odluku Skupštine Glavnog grada kojom je, početkom jula, za gradonačelnika Podgorice izabran Ivan Vuković.

Iz Glavnog grada su saopštili da ta odluka Upravnog suda predstavlja direktno uključivanje pojedinih nosilaca sudske funkcije u političku kampanju uoči lokalnih izbora.

Kako su naveli, Skupština Glavnog grada podnijela je Vrhovnom sudu zahtjev za ispitivanje odluke Upravnog suda.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.