Knežević: Država oštećena za 11,2 miliona eura prilikom kupovine dva “embraera“, SDT da ispita dokumentaciju
Milan Knežević, Foto: Facebook

Knežević: Država oštećena za 11,2 miliona eura prilikom kupovine dva “embraera“, SDT da ispita dokumentaciju

Lider Demokratske narodne partije, Milan Knežević kazao je na današnjoj pres konferenciji da postoje osnovane sumnje da je neko u kompanijama Montenegro Airlines (MA), To Montenegro, ali i Vladi Zdravka Krivokapića za najmanje 11,2 miliona dolara oštetio budžet države Crne Gore pri kupovini dva embraera koja koristi nacionalna avio-kompanija.

“Montenegro Airlines je imao ugovor o zakupu sa američkom kompanijom Džikas za dva aviona i obavezu da plaća održavanje aviona. I Montenegro Airlines je to i činio i plaćao, pa je to dostiglo iznos od 11,2 miliona dolara sa mogućnošću da oni, ili neka druga nacionalna kompanija, otkupi ova dva aviona, te da se taj iznos odbije od cijene letilica. Dešava se da Vlada Zdravka Krivokapića, pod dramatičnim izgovorom da će biti aktivirane državne garancije ako se ugasi MA, formira To Montenegro i iskazuje želju da kupi ova dva embraera koje već koristi i plaća Montenegro Airlines”, naveo je Knežević.

Sve ovo, kako je pojasnio, ne važi ukoliko dođe do raskida tog ugovora uz saglasnost tri strane – avio kompanije, Džikasa, ali i Vlade kao osnivača.

“Ako dođe do raskida ugovora ovih 11,2 miliona ostaju Amerikancima. I kako to biva kod nas, umjesto da dođe do želje da nova avio kompanija otkipi ove avione i smanji se njihova cijena, mi dolazimo do raskida ugovora koji u ime Džikasa potpisuje izvjesni Ficdžeral, u ime Montenegro Airlinesa Nikola Vukelić, a u ime Vlade Crne Gore vidi se “X” – sve prekrižano. Vlada u tom momentu ne postoji i niko ne potpisuje raskid. Što znači da neko u ime Vlade, kroz gospodina Vukelića, koji je očigledno van nadležnosti, čašćava Džikas 11,2 miliona dolara. Ugovor se raskida 17. februara i istoga dana novoosnovana kompanija iskazuje želju da otkupi ove avione, i to gospodin Filip Radulović tadašnji predsjednik upravnog odbora i gospodin Vladimir Todorović, izvršni direktor. Sad oni kupuju avione koje je koristio Montenegro Airlines za 21 miliona i 800 hiljada eura od Džikasa, umjesto za 10,6 miliona dolara, ako bi se odbili onih 11,2 milion”, naveo je Knežević.

Tu, kako je dodao, nije bio kraj.

“Ova gospoda iz novoosnovne avio kompanije kupuju avione bez motora i trebamo da platimo još tri miliona eura za motor iz Brazila i 600 hiljada eura za onaj u Dalasu. Dolazimo do fantastičnog podatka da su umjesto 10,6 miliona građani za embraere stare 15 godina izdvojili preko 36 miliona dolara”, rekao je Knežević uz konstataciju da je “neko u Vladi Zdravka Krivokapića” namjerno otvorio priču o aktiviranju državnih garancija, kako bi se napravila šteta državi i njenim poreskim obveznicima.

Pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da reaguje u ovom slučaju, iako je, kako je naveo, riječ o njegovim sumnjama na osnovu pregledane dokumentacije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.