Ministarstvo finansija jedno od najpogođenijih hakerskim napadima, sa ambasadorkom SAD o modelima očuvanja bezbjednosti
Sa sastanka

Ministarstvo finansija jedno od najpogođenijih hakerskim napadima, sa ambasadorkom SAD o modelima očuvanja bezbjednosti

Ministar finansijaAleksandar Damjanović razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije te Ambasade, Valterom Andonovim o aktuelnim hakerskim napadima, najozbiljnijim sa kojima se država do sada suočila. Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, razmatrani su modeli posredstvom kojih bi se očuvala bezbjednost i sigurnost i preduprijedile štete eventualnih budućih napada.

Ambasadorka Rajnke dijeli zabrinutost zbog agresivnih napada, koji dolaze u politički osjetljivom trenutku za Crnu Goru, naglašavajući da će pružiti partnersku podršku u cilju utvrđivanja i sanacije postojeće štete.

Damjanović je ocijenio, da je Ministarstvo finansija, zbog specifičnosti podataka kojima upravlja, upravo jedno od najpogođenijih i da će konačne posljedice, u vidu zloupotrebe tih podataka, biti moguće sagledati nakon završetka podrobne istrage nadležnih organa koja je u toku.

Naglasio je da se u značajno otežanim uslovima funkcionisanja, redovno izvršavaju sve obaveze, ali i da ovakav način rada zahtijeva dodatan oprez i usporava dinamiku ozbiljnih finansijskih politika, poput pripreme budžeta.

On je istakao neophodnost jačanja IT javnog sektora i njegovog snažnijeg uvezivanja sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite.

Ambasadorka je kazala da slična praksa postoji i u njenoj zemlji.

Sastanak je zaključen u namjeri da se zajednički radi na utvrđivanju uzročnika i prevenciji potencijalne buduće štete u dijelu sigurnosti podataka građana i države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.