Namirnice koje mogu povoljno uticati na probavni sistem
Ilustracija

Namirnice koje mogu povoljno uticati na probavni sistem

Naše tijelo je puno bakterija, virusa i gljivica. Ovi mikroorganizmi zajedno su poznati kao mikrobiom. Zapravo, u našem tijelu je više bakterijskih nego ljudskih ćelija. Dok se zbog nekih treba zabrinuti jer su pokazatelj lošeg zdravlja, postoje zdrave bakterije koje se nalaze u probavnom traktu i veoma su važne za imunološki sistem, probavu, srce i još mnogo toga.

Kako pospiješiti mikrobiom? Ispostavilo se da prehrambene odluke koje donosimo na dnevnoj bazi mogu da imaju značajan uticaj na sastav mikrobioma.

Doručak nudi izvrsnu priliku da počnemo da brinemo o našem probavnom traktu i to uključivanjem određenih namirnica za koje je nauka dokazala da mogu da pomognu kada je u pitanju naš mikrobiom.

Kefir

Naučnici sa Univerziteta  Stanford utvrdili su da je ishrana bogata fermentisanom hranom jedan od najboljih načina za povećanje raznolikosti crevnih mikrobioma i smanjenje molekularnih znakova upale. Zbog toga za bolje zdravlje crijeva u svoj doručak možete uključiti kefir.

Kefir sadrži više probiotika od običnog jogurta. Kefir takođe sadrži vrijedne proteine ​​i kalcijum koji jača kosti.

Bundeva

Bundeva se s razlogom naziva kraljicom jeseni. Njeno „meso“ je jedan od najboljih izvora karotenoida koji blagotvorno djeluju na mikrobiom. Posebno je bogata beta-karotenom.

Orasi

U istraživanju objavljenom u „Journal of Nutrition“, zdravi odrasli muškarci i žene koji su bili na dijeti koja je sadržavala 42 grama oraha dnevno, što je oko pola šoljice, doživjeli su značajan porast broja korisnih bakterija.

Ishrana bogata orasima takođe je rezultirala padom LDL holesterola. Vjerovatno je nutritivni sastav oraha, uključujući određene masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidanse, ono što daje podsticaj našem mikrobiomu.

Istraživanja pokazuju da i konzumiranje više badema i pistaća takođe može pozitivno promijeniti crijevni mikrobiom.

Ovas

Imamo dobru vijest i za ljubitelje ovsenih pahuljica. Ovaj doručak dokazano podržava zdrav mikrobiom.

Tim istraživača iz Švajcarske pregledao je desetinu prethodno objavljenih studija i utvrdio da konzumiranje ove žitarice može da poveća ukupni broj bakterija, uključujući korisne laktobacile i bifidobakterije, kako kod zdravih osoba tako i kod onih sa celijakijom.

Osim toga, konzumiranje ove žitarice može da poveća nivoe kratkolančanih masnih kiselina. To su jedinjenja koja proizvode određene vrste bakterija za koje se smatra da imaju nekoliko korisnih efekata na zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.