MANS: Za ugovore o djelu uoči izbora plaćeno 1,6 miliona eura, povećani izdaci za službena putovanja
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora

MANS: Za ugovore o djelu uoči izbora plaćeno 1,6 miliona eura, povećani izdaci za službena putovanja

Od početka avgusta, kada su raspisani lokalni izbori, pa do sredine septembra potrošeno je oko 1,6 miliona eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu, što je 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

"Upravo u izbornom periodu neke institucije su znatno povećale troškove po ovom osnovu i u odnosu na prvi dio ove godine. Na primjer, Uprava prihoda i carina je u toku prve polovine septembra isplatila skoro 140 hiljada eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu. To predstavlja značajno povećanje potrošnje u odnosu na period prije raspisivanja izbora kada je za ove namjene trošeno po oko 60 hiljada eura mjesečno. Dodatno, prosječni mjesečni izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu u toku prošle godine su iznosili nepunih 40 hiljada eura", saopšteno je iz MANS-a.

Dodaju da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u toku avgusta je isplatila skoro 80 hiljada eura za ugovore o djelu, iako su njihovi prosječni mjesečni troškovi za te namjene iznosili po oko 50 hiljada eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u toku avgusta je kako pojašnjavaju isplatilo preko 100 hiljada eura za ugovore o djelu, a prije raspisivanja izbora u prosjeku su trošili po oko 70 hiljada mjesečno.

"Ministarstvo vanjskih poslova je u prvoj polovini septembra isplatilo skoro 130 hiljada eura za ugovore o djelu i skoro 140 hiljada u avgustu. Njihova prosječna mjesečna potrošnja za te namjene prije raspisivanja izbora je bila oko 126 hiljada eura. U izbornom periodu rastu i troškovi službenih putovanja koji su za mjesec i po, od kada su raspisani izbori pa do sredine septembra, iznosili 775 hiljada eura. Ministarstvo unutrašnjih poslova je potrošilo skoro 190 hiljada eura za službena putovanja u avgustu ove godine, od čega je 150 hiljada dato za službena putovanja u zemlji, što je skoro tri puta više od mjesečnog prosjeka u periodu prije raspisivanja izbora. Kabinet Predsjednika Vlade je u prvoj polovini septembra na službena putovanja dao oko 50 hiljada ili preko pet puta više nego što je trošio u mjesecima prije raspisivanja izbora", naglasili su iz MANS-a.

Zaključuju da na specijalizovanom portal MANS-a cistakampanja.me građani mogu vidjeti podatke o potrošnji državnih institucija u izbornom peirodu.

Posebno je izdvojena potrošnja za kategorije koje su u prethodnom periiodu bile predmet izbornih zloupotreba kao što su zapošljavanje, jednokratna socijalna davanja, beneficije i subvencije, putne troškove i izgradnju infrastrukture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.