Picula: Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC rasplamsalo već postojeće napetosti, Crnoj Gori potrebni vanredni parlamentarni izbori
Tonino Picula

”Ako Crna Gora izgubi evropsku perspektivu otvara se put mnogim malignim uticajima sa strane”

Picula: Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC rasplamsalo već postojeće napetosti, Crnoj Gori potrebni vanredni parlamentarni izbori

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula, u intervjuu portalu CdM poručuje su Crnoj Gori potrebni vanredni parlamentarni izbori kako bi država imala jasan smjer i stabilnost.

Između ostalog, poručuje da je sklapanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom imalo negativan uticaj na političku atmosferu u Crnoj Gori i rasplamsalo je već postojeće napetosti.

Picula nema dilemu – ako bi Crna Gora izgubila evropsku perspektivu, uvelike otvorila malignim uticajima autoritarnih režima izvan EU, pogotovo Rusije, i dala prostor korupciji i bezvlašću.

Nakon Izvještaja EK, novinare je zanimalo da im Picula kaže, da li je zaista i dalje živ proces proširenja EU, i koliko je Crna Gora danas blizu ili daleko od članstva, a s obzirom da je već više od deceniju u pregovaračkom procesu?

”Nova strategija proširenja Evropske unije svakako obnavlja dinamiku politike proširenja Evropske unije, s obzirom da joj je u cilju jačanje svoje zajednice i saradnje među demokratijama na globalnom nivou. Ova je strategija i pisana s namjerom kreiranja učinkovitijeg mehanizma za nadvladavanjem što internih, što eksternih prepreka. EU ima kapacitete za paralelno sprovođenje internih reformi i politike proširenja, budući da to nisu suprotstavljeni procesi”, pojašnjava Picula.

Činjenica je kako dodaje da je Crna Gora i prije posljednjih izbora počela zaostajati u sprovođenju reformi.

”Nakon što se dogodila prva mirna tranzicija vlasti, zemlja je ušla u konstantnu institucionalnu krizu za koju smo očekivali da će je nove vlasti nadići. No, to se nije dogodilo, zbog čega sam već ranije ocijenio kako bi za jasan smjer i stabilnost potrebno bilo sprovesti nove parlamentarne izbore, umjesto da se repetiranim preslagivanjem čuva ovaj sastav skupštine”, kategoričan je Picula.

Upitan je da li da je proces regate kao takav ugašen i da će se ići ka modelu “ili paket zemalja ZB u EU, ili niko”?

”Sasvim je očito da je na čitavom evropskom kontinentu ruska invazija na Ukrajinu izazvala mnoge neočekivane i neželjene posljedice koje su promijenile niz dosadašnjih uvriježenih mehanizama. Sistem regate nije minuo pothvat, ali u svrhu osiguranja stabilnosti u Evropi, prednost se ipak mora dati zemljama koje se trenutno nalaze na prvoj liniji bojišnice i koje uostalom, mogu biti i linija obrane od ruske agresije i štetnog uticaja. Nije isključeno da će nakon što EU riješi goruće probleme prihvatiti i cijeli jedan blok zemalja, no ipak nije toliko vjerovatno. Smatram da će i dalje, nezavisno od razvoja bezbjednosne situacije, EU pristupiti politici proširenja inkrementalno”, ističe Picula.

Stekao se utisak da evropski komesar Oliver Varhelji, govoreći o Izvještaju EK o Crnoj Gori, iznosi neke lične političke stavove a koji nijesu u saglasju sa onim što piše u Izvještaju o napretku Crne Gore (primjer Temeljnog ugovora sa SPC). Novinare CdM-a je zanimao Piculin stav?

”Sklapanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom imalo je negativan uticaj na političku atmosferu u Crnoj Gori i rasplamsalo je već postojeće napetosti. U tom kontekstu, crnogorska Skupština nije pokazala dovoljno snažan angažman. Važnije je fokusirati se na prioritete za dalji sveukupni napredak u pregovorima, a to je ispunjavanje mjerila vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 i 24”, naglašava Picula i dodaje da kako bi postigla ovu prekretnicu, Crna Gora mora intenzivirati svoje napore u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući kritična područja slobode izražavanja i slobode medija te borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i vjerodostojnosti pravosuđa.

To kako navodi zahtijeva političku stabilnost i konstruktivan angažman svih učesnika, što dovodi do uspostave stabilne vlade i širokog političkog konsenzusa u Skupštini o ključnim reformama.

Upitan je šta bi se dogodilo sa Crnom Gorom ukoliko bi, u ovim turbulentim vremenima na geopolitičkoj sceni, izgubila evropsku perspektivu?

”U tom bi se slučaju Crna Gora uvelike otvorila malignim uticajima autoritarnih režima izvan EU, pogotovo Rusije, i dala prostor korupciji i bezvlašću, destabilizirajući pritom i susjedstvo, zapadni Balkan. No, umjesto razmišljanja o potencijalnim negativnim scenarijama, mudrije bi bilo posvetiti se svim onim stavkama u kojima Crna Gora može imati ostvariti uspjehe i osigurati budućnost kakvu želi”, zaključio je Picula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.