Kina briše objave o protestnim transparentima u Pekingu: Policija u stanju pripravnosti uoči početka velikog kongresa Komunističke partije
Ilustracija

Kina briše objave o protestnim transparentima u Pekingu: Policija u stanju pripravnosti uoči početka velikog kongresa Komunističke partije

Kineski internet cenzori brzo su danas uklonili objave na društvenim mrežama o transparentima koji kritikuju komunističko rukovodstvo koji su okačeni na prometnoj raskrsnici u Pekingu.

Na slikama na društvenoj platformi Tviter, koja je blokirana u Kini, vidi se dim požara na putu i ​​transparenti koji pozivaju na kraj vladine politike "nula kovida" i svrgavanje lidera Komunističke partije i predsjednika Si Đinpinga.

Politički protesti su rijetki u Kini, a policija je ove nedjelje u stanju pripravnosti uoči velikog kongresa Komunističke partije koji počinje u nedjelju.

Transparenti su brzo uklonjeni, ali je ostao vidljiv trag na mjestu gdje je bio požar. Još nema informaija o tome ko i kada je postavio transparente.

Desetine policajaca ispitivalo je područje, ulazeći u prodavnice i zaustavljajući prolaznike radi ispitivanja. Novinari Asošiejted presa ispitivani su tri puta i od njih je traženo da pokažu identifikaciju.

Policija negira da se bilo šta neobično dogodilo u toj oblasti. Tri prodavca su takođe rekla da nijesu vidjeli nikakve transparente, dim, ili bilo kakvu "neobičnu aktivnost".

Objave koje su označene riječima Peking ili Haidian brzo su blokirane na popularnoj kineskoj platformi Veibo.

Neki korisnici Tvitera rekli su da su im nalozi privremeno blokirani na drugoj velikoj kineskoj platformi, VeChat, nakon što su podijelili fotografije incidenta.

Kina ima najveću onlajn populaciju na svijetu, koja internet koristi za kupovinu i zabavu, dok vlasti pažljivo prate komentare i brišu svaku kritiku na račun Sija i drugih stranačkih lidera sa virtuelnog prostora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.