Konjević: Negativan Izvještaj o napretku rezultat pogrešnih prioriteta Vlade na čelu sa Abazovićem
Raško Konjević

Konjević: Negativan Izvještaj o napretku rezultat pogrešnih prioriteta Vlade na čelu sa Abazovićem

Izrazito negativan Godišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu rezultat je pogrešnih prioriteta Vlade na čelu sa njenim predsjednikom Dritanom Abazovićem, koji nijesu podržali jasno definisanu evropsku agendu i proizveli su duboku političku i ozbiljnu institucionalnu krizu, ocijenio je potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević.

“Dakle, nemamo ni Sudski savjet, ni Ustavni sud, ni Vrhovnog državnog tužioca, iako je premijer objašanjavao da će načinom na koji je postavio prioritete, mimo onoga što je bio politički dogovor upravo dobiti ovo o čemu govorim. Nijesmo dobili ništa“, kazao je Konjević koji boravi u Briselu na sastanku ministara odbrane država članica NATO-a.

Ističući da je epilog pogrešnih prioriteta duboka politička i ozbiljna institucionalna kriza, Konjević je rekao da u izvedenom smislu Izvještaj EK šalje jednu suštinsku poruku: „Ova politička i institucionalna kriza mora se što prije rješavati. Ona se ne može u ovoj fazi drugačije riješiti osim da vratimo mandat građanima i odemo na izbore što je moguće prije“.

Konjević je podsjetio da je država u junu/julu mjesecu bila upozorena da će dobiti negativan izvještaj ako ne postavi prioritete na adekvatan način.

„Umjesto da se okrenemo potpuno ka evropskoj agendi, ka obavezama koje su bile pred nama, obavezama koje smo znali, obavezama koje smo mogli da ispunimo … otišli smo ka jednom drugom smjeru i rekao bih da je ovaj izvještaj potpuni fijasko onih prioriteta, opredjeljenja i javno saopštenih stavova koje je imao predsjednik Vlade“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Precizirao je da je smo u jednom trenutku imali Vladu koja je imala podršku 46 poslanika, a za rješavanje nekoliko vitalnih pitanja, koja bi omogućila nastavak evropskog puta i dobijanje privremenih mjerila bilo nam je potrebno 49 poslanika, što smo definitivno mogli da dobijemo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.