Francuski Vrhovni sud odbacio hakovane razgovore kao dokaz
Ilustracija

Francuski Vrhovni sud odbacio hakovane razgovore kao dokaz

Francuski sud odbacio je hakovane razgovore sa Encrochat aplikacije kao nepouzdane. Oslobođajuće presude, oslobađanje osumnjičenih samo su neki od epiloga istražnih i sudskih procesa zasnovanih na hakovanim razgovorima sa Sky i Encrochat aplikacije u Portugalu, Italiji, Belgiji i Holandiji. Crna Gora je u nekoliko slučajeva istragu oslonila na Sky razgovore na osnovu kojih je uhapsila više lica. Hakovanje kriptovanih telefona je bila ilegalna kacija jednog dijela policije i tužilaštva. Prema medijskim navodima, moguće je da će službenici policije i tužilaštva i krivično odgovarati zbog nezakonitog hakovanja, upade na mobilne mreže drugih država, špijunažu ali i ugrožavanja istrage. Crnogorski nadležni organi i resori nijesu se oglašavali povodom ovih nezakonitih aktivnosti određeni službi iako su crnogorski građani bili nezakonito prisluškivani bez dozvole cg suda.

Krivično vijeće Kasacionog suda u Francuskoj – odnosno Vrhovni sud Francuske – vratilo je u utorak krivični predmet sudu jer je sud smatrao da je Državno tužilaštvo u Francuskoj trebalo da pruži dodatne informacije o načinu na koji je pribavilo razgovore.Sud takođe smatra da je Apelacioni sud trebalo da ocjenjuje pouzdanost razgovora kao dokaza, kazao je francuski advokat Robin Binsard za holandski Crimesite. Početkom ovog mjeseca objavljeno je da je Vrhovni sud u Italiji proglasio EncroChat dokaze nevažećim iz sličnih razloga, podsjeća se.

Odluka Kasacionog suda donijeta je posle kasacione žalbe pariskih advokata Robina Binsara i Gijoma Martina. Presuda je takođe važna u Holandiji jer se očekuje da će advokati u neriješenim krivičnim predmetima na osnovu francuske (i italijanske) presude masovno da prigovaraju i podnose zahtjeve protiv korišćenja dokaza EncroChat-a.

Francuski advokati su u krivičnom predmetu pred sudom u Nansu tvrdili da bi korišćenje ćaskanja sa EncroChat-a predstavljalo kršenje (između ostalog) francuskog zakona o krivičnom postupku. Ali u julu je taj sud ipak osudio osumnjičene na osnovu Encro poruka. Advokati su se žalili u kasaciji nakon presude u julu.

Policija je, podsjeća Crimesite, hakovala EncroChat od 2019. godine. U proljeće 2020. policija je uspjela da sve poruke koje šalju svi Encro korisnici sačuva nešifrovane i učini ih čitljivim. Te razgovore sada koriste policijske snage u svim evropskim zemljama kao dokaz. Holandska policija je rukovodila operacijom, prema dokumentima koji su se pojavili u britanskim krivičnim slučajevima.

Državna tajna

2020. softver je instaliran na EncroChat serverima u Rubeu, Francuska. Tajna je šta se tačno dogodilo. Francuzi kažu da je ovo vojna državna tajna, navodi Crimesite.

Zatim je softver poslat iz Rubea i ugrađen u sve Encro telefone širom svijeta. Taj softver je obezbijedio da se sve poruke koje su korisnici slali šifrovane šalju nešifrovane na policijski server nekoliko mjeseci, kako bi se mogle čitati i čuvati.

Pouzdanost

Advokati Binsard i Martine su tvrdili da bi dokazi iz Encro četovanja trebali biti ništavni jer tajnost nije ostavila objašnjenje o tome kako je hak funkcionisao, sprečavajući sudije da preispitaju njegovu zakonitost i pouzdanost. To je kršenje francuskog zakona, smatraju advokati.

Presudom od 11. oktobra 2022. krivično odeljenje Kasacionog suda ukinulo je presudu Apelacionog suda u Nansu i donijelo odluku u korist advokata. To je prvi slučaj koji je francuski kasacioni sud razmatrao sa Encro dokazima.

Slučaj sada ponovo mora na sud u Nansiju.

U Holandiji, Vrhovni sud tek treba da se izjasni o prigovorima advokata protiv korišćenja EncroChat poruka.

Crnogorski građani prisluškivani bez naloga crnogorskog suda

Oslobođajuće presude, oslobađanje osumnjičenih samo su neki od epiloga istražnih i sudskih procesa zasnovanih na hakovanim razgovorima sa Sky i Encrochat aplikacije u Portugalu, Italiji, Belgiji i Holandiji. Crna Gora je takođe država koja je u nekoliko slučajeva istragu oslonila na Sky razgovore na osnovu kojih je uhapsila više lica.

Hakovanje kriptovanih telefona je bila ilegalna kacija jednog dijela policije i tužilaštva. Prema medijskim navodima, moguće je da će službenici policije i tužilaštva i krivično odgovarati zbog nezakonitog hakovanja, upade na mobilne mreže drugih država, špijunažu ali i ugrožavanja istrage.

Crnogorski nadležni organi i resori nijesu se oglašavali povodom ovih nezakonitih aktivnosti određeni službi iako su i crnogorski građani bili nezakonito prisluškivani bez dozvole cg suda. Iza rešetaka je više osoba koji su osumnjičeni za određena krivična djela a na osnovu nezakonito prisluškivanih razgovora, sa kriptovanih aplikacija, što evropski sudovi na priznaju kao pouzdan dokaz. Time,čini se,  i crnogorski tužilački i sudski organi ulaze u krivičnu odgovornost i nezakonite postupke kršenjem ljudskih prava crnogoskih građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.