Lekić: Na sceni uzurpatorska politička operacija
Miodrag Lekić

"Predsjednik bez sumnje radi protiv Ustava i demokratske volje naroda"

Lekić: Na sceni uzurpatorska politička operacija

Prvi član Ustava kaže da je Crna Gora demokratska država, što znači da se poštuje volja većine, a u parlamentu postoji većina koja ima pravo i obavezu da formira Vladu, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić, gostujući u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore.

"Ne nalazim se u stanju neke velike sreće što sam mandatar, zbog odgovornosti i ozbiljnosti pred takcvim izazovom u vremenima u kojem živimo. Ne zavidim onima koji jurišaju na funkcije", rekao je Lekić.

On je naveo da u ovom trenutku imamo status kvo i uzurpaciju predsjednika države koji, kako je kazao, bez sumnje radi protiv Ustava i ponaša se van ustavnih nadležnosti.

"Činjenica je da nema nikakvog kašnjenja, jer ne postoji kategorija, ta riječ potpisi, niti rok od 30 dana za predlaganje mandatara. To se koristi kao analogija, to može biti legitimno u pravnom smislu, ali prvi član Ustava kaže da je Crna Gora demokratska država, to znači da se poštuje volja većine. U parlamentu postoji većina koja ima pravo i obavezu da formira Vladu", rekao je Lekić.

Ocijenio je da je riječ o grubom kršenje Ustava.

"Riječ je veoma prizemnim motivima, želi se eliminisati Skupština u podjeli vlasti vanrednim izborima. Skupština donosi odluku o izborima, sastavila se Vlada ili ne", naglasio je Lekić, dodajući da predsjednik nema tu nadležnost.

"Postoji još jedna tendecija, to je da predsjednik Đukanović želi sada, kada je prekšio Ustav i prekinuo demokratski proces, da se izvuče, a njegova stranka je ta koja će povremeno da traži skraćenje mandata parlamentu", dodao je sagvorni Radija CG.

On se nada da će se uskoro izabrati sudije Ustavnog suda.

"Valjda je cilj da posle Vlade, koja je u tehničkom statusu, da i skupština bude u istom statusu, a da samo predsjednik bude u vrhu. Vjerovatno je sljedeći cilj da se eliminiše i tužilaštvo, koje se nalazi u v.d. stanju. Ovo je jedna uzurpatorska politička operacija", ocijenio je Lekić.

Takođe, komentarisao je to što je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak kao učesnik skupa u organizaciji Atlanskog saveza u Crnoj Gori, dao više izjava dominantno usmjerenih ka kadrovskim pitanjima u crnogorskoj instituciji tajnih službi.

"U EU imaju odmjerene izjave, a ovdje su bile izjave kao protagoniste političkog života. A blokada Ustava se ne spominje", kazao je Lekić.

On je poručio da je za saradnju sa međunarodnom zajednicom, posebno sa EU.

"Velika je greška izolovati se, ali i biti vođen zatvorenih očiju. Ponavljaju se situacije, nije tajna da je 43. Vlada formirana u međunarodnim krugovima", rekao je Lekić.

Dodao je da međunarodni uticaj treba biti doziran.

"Neophodno je saopštiti prolaznicima da nije njihovo da drmaju crnogorsko institucije", istakao je Lekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.