Picula: Kentera odigrao važnu ulogu, teško je dati sud zašto je smijenjen
Tonino Picula

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kaže da se blokada institucija može razriješiti sprovođenjem izbora

Picula: Kentera odigrao važnu ulogu, teško je dati sud zašto je smijenjen

Savo Kentera, bivši direktor ANB-a, je odigrao važnu ulogu u razotkrivanju mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori, što je u geopolitički veoma složenoj situaciji agresije Rusije na Ukrajinu i formiranja zajedničke politike EU i kandidatkinja prema Rusiji od velikog značaja. To su prepoznali i predstavnici EU u Crnoj Gori, kao i drugi međunarodni akteri – kaže u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Ističe da sadašnji sastav Skupštine ne može donijeti odluke potrebne da se prekine zastoj pregovora sa EU.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je smijenio direktora ANB-a Sava Kenteru nakon uspješne akcije hapšenja ruskih špijuna u Crnoj Gori, koja je pohvaljena od strane naših međunarodnih partnera. Picula je upitan da prokomentariše tu odluku?

“Teško je na temelju svih do sada dostupnih informacija dati sud o stvarnim razlozima te odluke. Činjenica jest kako je Kentera odigrao važnu ulogu u razotkrivanju mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori, što je u geopolitički iznimno složenoj situaciji agresije Rusije na Ukrajinu i formiranja zajedničke politike EU i kandidatkinja prema Rusiji od velikog značaja. To su prepoznali i predstavnici EU u Crnoj Gori, kao i drugi međunarodni akteri“, naveo je Picula.

Premijer je odluku o smjeni obrazložio time da nije bio upoznat sa akcijom oko šverca cigareta za koju postoje sumnje da je bio uključen visoki funkcioner njegove partije. Nijedna evropska služba u toj situaciji ne bi obavještavala premijera.

Novinare je zanimao Piculin komentar na sve to?

“Doista, bilo bi protivno dobroj praksi nezavisnih agencija i državnih tijela koje trebaju brinuti za sigurnost i istraživati potencijalne nezakonite aktivnosti da se širi krug informisanih o akciji ako postoji procjena da bi to potencijalno moglo ugroziti istragu. U širem kontekstu trodiobe vlasti, to bi se moglo tumačiti i kao povreda te trodiobe vlasti i to nema nikakve veze s konkretnim slučajem u Crnoj Gori, već sa samim principom“, poručio je Picula.

Kenteru je zamijenio svojim kadrom i ulaže sve napore da kompletan državni aparat stavi pod svoju kontrolu. Uz to, Abazovićeva vlada je imala daleko najlošiji učinak u evropskim integracijana.

Novinari su ga na kraj upitali čeka li nas najgori izvještaj Evropske komisije?

“Već neko vrijeme naglašavam potrebu da se u Crnoj Gori situacija s blokadom institucija razriješi sprovođenjem slobodnih prijevremenih parlamentarnih izbora. O potrebi da se depolitizira sudstvo govore izvještaji EU zadnjih nekoliko godina. Takođe, savršeno je jasno da sadašnji sastav Skupštine ne može donijeti odluke potrebne da se prekine zastoj pregovora s EU. Što se tiče izvještaja koji je pred nama, on će sigurno sadržavati mnoge ozbiljne i jasne ocjene koje će reflektovati ovaj institucionalni zastoj“, zaključio je Picula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.