Osmani: Srbija hoće da “pripoji“ Kosovo, Erdogan da utiče na Vučića
Vjosa Osmani

Osmani: Srbija hoće da “pripoji“ Kosovo, Erdogan da utiče na Vučića

"Vjerujem da turski predsjednik može da ima veoma značajnu ulogu u ubjeđivanju Vučića da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo i da dođe do uzajamnog priznanja", smatra kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Nakon nedavno završenog Prvog samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice u Pragu Osmani je u intervjuu za Tursku državnu televiziju TRT World kazala da je to zapravo rešenje koje stvara dugotrajni mir, prenosi portal KoSSev.

"Polurešenja mogu da služe samo srednjeročno, ali treba da radimo ka uzajamnom priznanju i mislim da je uloga Erdogana tu bitna“, rekla je Osmani.

Ona, međutim, podsjeća da se dijalog vodi pod okriljem EU, te je u intervjuu za tursku televiziju Prištinu predstavila kao stranu koja poštuje ono što je potpisano, a Beograd kao nekog ko radi suprotno.

"Nažalost, Srbija nastavlja da potpisuje, ali ne i da primjenjuje“, kazala je Osmani uz konstataciju da i povodom toga Erdogan može da pomogne, odnosno da utiče na Srbiju da ispuni ono što je dogovoreno.

Osmani je iznijela optužbe na račun Beograda, navodeći da je srpsko rukovodstvo to koje stvara tenzije, a ne Priština, te da Beograd želi da "pripoji Kosovo“.

"Ovo je jasna situacija gdje je jedna strana agresor, a druga žrtva stalnih napada. U ovom slučaju, Kosovo je pod stalnim napadima Srbije koja ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Koriste Putinovu strategiju da pripoje Kosovo“, smatra Osmani.

Ona, međutim, dodaje, da Priština neće da dozvoli tako nešto.

"Kosovo je investiralo u svoje odbrambene mogućnosti i istovremeno naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni da odustanemo“, kazala je Osmani.

"Do NATO kroz Partnerstvo za mir“

Nakon samita u Pragu Osmani kaže da je na sastancima razgovarala o tome kako da Kosovo krene ka evroatlantskim integracijama, o viznoj liberalizaciji, aplikacijama za članstvo u međunarodnim organizacijama, te da je tražila podršku od svojih sagovornika.

Naglasila je i da kosovski zvaničnici trenutno razgovaraju sa partnerima u NATO-u o tome da Kosovo put ka ovoj alijansi krene učlanjenjem u Partnerstvo za mir.

"Kada se priključimo Partnerstvu za mir, za šta pokušavamo da dobijemo konsenzus, biće mnogo lakše da se pridružimo NATO-u. Mislimo da nije samo u interesu Kosova već i Alijanse da im se što više zemalja sa Zapadnog Balkana pridruže“, poručila je Osmani.

Kosovo međutim, ne priznaju četiri članice NATO, dok je za učlanjenje potrebna saglasnost svih.

Osmani kaže da sa ovim članicama NATO-a Priština održava bilateralne odnose kako bi ih ubijedila da "nemaju šta da izgube ukoliko priznaju Kosovo“, već da će "mnogo toga da dobiju“.

Sa druge strane, poručuje da je Rusija prijetnja ne samo Ukrajini već svima.

"Oni traže novo bojno polje zato treba da radimo sa našim saveznicima i partnerima kako bismo onemogućili Rusiji da ostvari svoje namjere, a te namjere su jasne, oni žele da destabilizuju Zapadni Balkan“, zaključila je Osmani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.