Bajden: Putin se nije šalio, svijetu prijeti
Džozef Bajden

"Još od Kubanske krize svijet nije bio u takvoj opasnosti od nuklearnog sukoba"

Bajden: Putin se nije šalio, svijetu prijeti "nuklearna apokalipsa"

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od "apokalipse", po prvi put od Kubanske raketne krize u jeku Hladnog rata.

"Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kenedija i Kubanske raketne krize 1962. godine“, rekao je Bajden u Njujorku.

On je dodao da smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "nije šalio“ kada je izrekao ove prijetnje.

"Prvi put od kubanske raketne krize postoji direktna prijetnja o upotrebi nuklearnog oružja, ako stvari nastave da se kreću sadašnjim putem“, rekao je američki predsjednik.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza sa raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD proglasila prijetnjom za svoju bezbjednost i proglasila blokadu Kube držala je u napetosti čitav svijet zbog straha od izbijanja nuklearnog rata.

Suočen sa čvrstim ukrajinskim otporom, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, Putin je aludirao na upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra. Tada je rekao da je spreman da upotrebi "sva sredstva“ iz svog arsenala i optužio Zapad da hoće da "uništi“ Rusiju, dodajući da "to nije blef“.

Eksperti smatraju da bi se u takvim napadima koristilo taktičko nuklearno oružje, sa manjim eksplozivnim nabojem od strateškog nuklearnog oružja. Ali Bajden je upozorio da bi čak i udar taktičkim nuklearnim oružjem rizikovao da pokrene širi sukob.

"Ne mislim da možemo lako upotrebiti taktičko nuklearno oružje, a da na kraju ne izazovemo apokalipsu. Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili upotrebi biološkog ili hemijskog oružja, jer je njegova vojska neefikasna“, rekao je Bajden.

Američki predsjednik je takođe rekao da će SAD pokušati da otkrije koji je izlaz za Putina.

"Kako on može iz toga da izađe. Kako može da se postavi da ne izgubi ugled, niti da izgubi znatan dio svoje moći u Rusiji“, rekao je Bajden.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.