Međunarodna saradnja ključna u borbi protiv trgovine ljudima
Koramaz Osman, Foto: Savjet Evrope

Načelnik Odjeljenja za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske Koramaz Osman poručio

Međunarodna saradnja ključna u borbi protiv trgovine ljudima

Načelnik Odjeljenja za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske Koramaz Osman kazao je da je za efikasniju borbu protiv trgovine ljudima neophodna saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou. On je u razgovoru za Portal RTCG istakao da bi podizanje svijesti i unapređenje znanja domaćih i međunarodnih partnera o fenomenu trgovine ljudima u cjelini donijelo veliku korist.

Koramaz je naveo da je u okviru efikasnije borbe protiv trgovine ljudima važno održavanje okruglih stolova uz učešće oficira za vezu iz različitih zemalja radi razmjene znanja i iskustava.

Novinari su Koramaza upitali šta misli o saradnji Turske i Crne Gore u oblasti vladavine prava?

“Trgovina ljudima je transnacionalni zločin, ali ima i potencijal da bude izvršen unutar nacionalnih granica određene zemlje. U tom smislu, saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou je od vitalnog značaja za obezbjeđivanje efikasne borbe protiv trgovine ljudima. Predmetna saradnja ima nacionalnu dinamiku koja obuhvata širu javnost, organizacije civilnog društva i javne institucije, dok dobija posebnu dimenziju kada su u pitanju međunarodne institucije i organizacije. Moje lično mišljenje je da je podsticanje inicijativa za saradnju zasnovano na trenutnom statusu zemalja (npr. da su zemlje porijekla, tranzita i odredišta) od velike važnosti da bi se obezbijedila efikasnost akcija protiv trgovine ljudima u cjelini“, pojasnio je Koramaz..

Uptan je da li misli da postoji prilika za unapređenje zajedničkih policijskih istraga?

“Konvencija Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima je jedan od najznačajnijih i pionirskih međunarodnih instrumenata koji sadrži razrađene odredbe o trgovini ljudima. Ta Konvencija naglašava važnost međunarodne saradnje kako bi se osigurala prevencija i suzbijanje trgovine ljudima i da se postavi konkretan temelj za efikasnu istragu i krivično gonjenje. S tim u vezi, za efikasniju istragu i procesuiranje krivičnog djela trgovine ljudima, od velike je važnosti razvijanje saradnje radu pravnoe pomoći u pogledu zahtjeva za informacijama i dokumentima“, naglašava Koramaz.

Smatra da bi veliku korist donio doprinos unapređenju istražnih i faza krivičnog gonjenja u borbi protiv trgovine ljudima, te promovisanje saradnje između sistema za borbu protiv trgovine ljudima i zaštite djece i jačanje prevencije eksploatacije i zlostavljanja djece. 

“Takođe i promovisanje aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, kao i podizanje svijesti i unapređenje znanja domaćih i međunarodnih partnera o fenomenu trgovine ljudima u cjelini“, ističe Koramaz.

Novinare je na kraju zanimalo koje akcije se mogu preduzeti na regionalnom nivou u borbi protiv trgovine ljudima?

“Da bi se obezbijedila efikasna borba protiv ovog krivičnog djela, prije svega, potrebno je precizno analizirati konceptualni okvir krivičnog djela, te identifikovati ko, protiv koga i kojim metodama se ono čini. Što se tiče trgovaca ljudima za koje je utvrđeno da djeluju u Turskoj, oni imaju međunarodne veze i dio su obavještajnih podataka iz stranih zemalja, službe bezbjednosti zajednički organizuju operacije.

U okviru efikasnije borbe protiv trgovine ljudima, važno je održavanje okruglih stolova uz učešće oficira za vezu iz različitih zemalja radi razmjene znanja i iskustava iz ove oblasti“, zaključio je Koramaz.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.