Konjević: Dok je Abazović slao poruke da je šverc cigara mrtav, Milošević ga očigledno nije čuo
Raško Konjević

Konjević: Dok je Abazović slao poruke da je šverc cigara mrtav, Milošević ga očigledno nije čuo

Dok je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović slao poruke da je šverc cigareta klinički mrtav očigledno ga nije čuo šef Uprave prihoda i carina Rade Milošević, koji je njegov partijski drug i istaknuti funkcioner - kazao je ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore na temu "Ko je politički pokrovitelj šverca cigareta?".

Komentarišući optužbe Abazovića da je on jedan od političkih pokrovitelja šverca cigareta, Konjević je ponovio da je rekao da je premijer u tehničkom mandatu imao kontakt sa registrovanim članovima jedne organizovane grupe, kao i Milošević.

"Ne mogu reći koja je, to su tajni podaci. Sada kada sve posložite jasno je da možemo govoriti o stepenu sumnje da je ovdje definitivno bilo političkog pokroviteljstva duvana. Imate kontakte sa organizovanom kriminalnom grupom za koju znate da je u "SOCTA"-i prepoznata za šverc cigareta, sada se ispostavlja da je medijski performans u kojem učestvuju isključivo ministri i premijer iz redova GP URA, jer je 10 odsto od zaplijenjenih cigareta spaljivano, a pored toga - Uprava policije je bila isključena iz ovog slučaja", naveo je Konjević.

Komentarišući svoju smjenu sa pozicije šefa Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti rekao je da nije zakazao sjednicu zbog izbora, kako je to premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović okarakterisao.

"Zakazo sam je zbog činjenice da imamo aktivnost organa za sprovođenje zakona, aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost koje ovih dana rezultiraju hapšenjem više državnih službenika i smatrao sam da je to razlog da se održi sjednica", naveo je Konjević.

Prijedlog za njegovo razrješenje smatra jednim dijelom iznenađujućim.

"Nisam očekivao toliko političkog neiskustva, jer je time javnosti poručio da ima što da sakrije, jer onda ne bi trebalo da smeta bilo kakva sjednica biroa, i to nisam rekao samo ja nego i drugi ljudi, koji su ocijenili da bi to bio dobar model da ovaj slučaj otvorimo do kraja", istakao je Konjević.

Žao mu je što se to tako desilo, ali to neće puno promijeniti.

"Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost", dodao je Konjević.

Govoreći o indiciji da je 90 odsto odlazilo na sivo tržište, a 10 odsto je uništavano naveo je da se radi o svim zaplijenjenim cigaretama, a podatak su dali organi za sprovođenje zakona.

Na pitanje zbog čega ne podnese ostavku odgovorio je da ne može to učiniti u Vladi koja je u tehničkom mandatu. Smatra i da nije realno da Vlada ostane do 2024.

"Može ako se plašite da odete na izbore", ocijenio je Konjević.

Ponovio je da su on i ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić kazali da će podnijeti ostavku ako se Vladi izglasa povjerenje, što se krajem avgusta nije desilo.

"Mi smo sada svi u ostavci. Vlada radi u tehničkom mandatu", naveo je Konjević.

Na pitanje može li sada Vlada da odluči da pristupi regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan odgovorio je da legitimitet u politici znači sve. 

"Nelogično je da Vlada donosi odluke za koje nema većinu u parlamentu. Premijer je to jednom pokušao i on ima najkraći staž premijerski u istoriji Crne Gore. Ne može da se premijer ponaša u suprotnosti sa stavom parlamentarne većine", naveo je Konjević odgovarajući na pitanje što ako Abazović sada pokrene pitanje o Otvorenom Balkanu.

Da bi se Otvoreni Balkan primijenio moraju, kako dodaju, da se mijenjaju zakoni, a za to ne postoji većina.

"Skloniji sam da mislim da neće, ali me ne bi ni iznenadilo da sa manjkom legitimeta i ogromnim protivljenjem parlamenta Abazović završi i posljednu obavezu koju je preuzeo. U politici je sve moguće", rekao je Konjević.

Na pitanje da li je moguće da Milošević nije znao za kretanje kamiona od skladišta do mjesta uništenja cigareta odgovorio je da bi on i dalje bio direktor Uprave prihoda i carina da je to tako.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.