MUP traži da se odloži postupanje u vezi promjena prebivališta u gradovima u kojima se održavaju izbori

"Kako bi onemogućili eventualne zloupotrebe"

MUP traži da se odloži postupanje u vezi promjena prebivališta u gradovima u kojima se održavaju izbori

Dopisom Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem je privremenim suspendovanjem ili ograničavanjem prava na promjenu prebivališta, istovremeno je suspendovan i Ustav Crne Gore.

Naime, u dopisu Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance od 29. septembra 2022. godine, zavedenog pod hitno i sa naslovom ”Promjena prebivališta” obavijestilo područne jedinice gradova gdje se održavaju lokalni izbori 23. oktobra da ”odlože postupanje po prijavama promjene prebivališta dok Ministarstvo ne preduzme potrebne radnje”.

U dokumentu su navedeni razlozi odlaganja primjene slobodne promjene prebivališta čime je prekršen Ustav CG, i to član 29, koji kaže da se “jemči pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja, kao i pravo napuštanja Crne Gore”. U istom članu jasno se ukazuje na to kada to pravo može biti suspendovano, odnosbno ograničneno i to “ako je potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprječavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore”.

Nijedan od ovih slučajeva koje predviđa Ustav za ograničavanje prava slobode kretanja nije na snazi, niti je ispunjen, već se to radi kako bi Ministrarstvo našlo mehanizam da zaustavi nešto za šta postoji samo sumnja, a to je da se prebivališta mijenjaju kako bi se zloupotrijebilo biračko pravo.

Ustavom CG je zagarantovana sloboda kretanja i nastanjivanja i niko ne smije onemogućiti državljaninu CG da ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo glasa.

U dopisu Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance stoji:

“Nakon izvršenog uvida u registar prebivališta, kao i u birački spisak, čije vođenje je nadležnost ovog Ministarstva uvećan je uvećan broj promjena prebivališta u pojedinim opštinama u kojima su raspisani izbori, čije održavanje je zakazano za 23. oktobar 2022. godine.

Imajući u vidu, da prijavom promjene prebivališta, shodno Ustavu Crne Gore, Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakona o biračkom spisku, birači stiču biračko pravo u navedenim opštinama na predstojećim izborima, a usljed uočenog povećanja broja prijava promjene prebivališta, ovo Ministarstvo će vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja izbornih zloupotreba.

S tim u vezi, a kako bi onemogućili eventualne zloupotrebe, neophodno je da odložite postupanje po prijavama promjene prebivališta, dok ovo Ministarstvo ne preduzme potrebne radnje, o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti”.

1664981715dopis1


Izvor: Standard
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.