Udar iz Brisela na Srbiju: Vučić može zaboraviti na rusku naftu koja ide preko Hrvatske!

Udar iz Brisela na Srbiju: Vučić može zaboraviti na rusku naftu koja ide preko Hrvatske!

Češko predsjedništvo Evropske unije potvrdilo je da su zemlje članice nakon višednevnih razgovora usvojile konačni tekst novog paketa sankcija protiv Rusije.

Za razliku od prijašnje verzije, kako Jutarnji list saznaje iz diplomatskih izvora, u novom tekstu nije predviđena derogacija kojom bi se dopuštao tranzit sirove ruske nafte preko Hrvatske za zemlje zapadnog Balkana.

Glavni razlog odustajanja od izuzeća je ponašanje Srbije u vezi sa sankcijama EU protiv Rusije.

- Neke su zemlje bile protiv ove derogacije jer bi se to onda moglo tumačiti kao nagrada Srbiji za njeno neusklađivanje sa stavovima EU i sankcijama protiv Rusije - izjavio je jedan diplomata EU.

Drugi je razlog, prema diplomatskim izvorima, to što su stručnjaci EU nakon dubinskih analiza došli do zaključka da postoji dovoljna diverzifikacija izvora sirove nafte, tako da nije potrebna derogacija za Srbiju i neke druge zemlje zapadnog Balkana.

Dakle, Srbija može uvoziti sirovu naftu i morskim putem te je preko Janafa dopremiti do njenih rafinerija, ali ne i sirovu rusku naftu koja dolazi putem mora.
 
EU od početka decembra neće više uopšte uvoziti sirovu naftu iz Rusije, s izuzetkom koji će važiti za neke države koje nemaju izlazak na more i takvu naftu uvoze preko naftovoda Družba, koji ide iz Rusije preko Ukrajine.
 
Ali takva se nafta, koja, na primjer, dolazi u Mađarsku ili Slovačku, neće moći izvoziti u druge zemlje EU ili izvan nje. Prije su u Evropskoj komisiji i službi za vanjsko djelovanje, gdje su i pripremljene nove sankcije Rusiji, predviđali mogućnost derogacije za Srbiju kako bi se zaštitila energetska sigurnost u regiji.
Kako bi se zaštitila energetska sigurnost zapadnog Balkana, prijeko je potrebno predvidjeti derogaciju i dopustiti tranzit gasovodom preko Hrvatske za rusku sirovu naftu koja dolazi morem, ako taj tranzit bude na nivou prethodnih godina, kako bi se izbjeglo zaobilaženje sankcija, stajalo je u nacrtu dokumenta prije. Taj je paragraf u potpunosti uklonjen.

U novom paketu sankcija je i zabrana za državljane EU za pružanje konsultantskih ili pravnih usluga ruskoj vladi ili ruskim preduzećima, osim u određenim okolnostima, te zabrana za učestvovanje u radu upravnih odbora ruskih državnih preduzeća.

Paket predviđa i sankcionisanje onih koji budu pomagali u zaobilaženju sankcija. Ograničava se i prevoz ruske sirove nafte brodovima registrovanim u EU. Ti brodovi i dalje će moći prevoziti sirovu rusku naftu iz Rusije u treće zemlje, ali pod uslovom da njena cijena ne bude iznad cijene koju će ograničiti EU sa svojim partnerima.

Ovo je izuzeće bilo nužno kako bi Grčka i Kipar prihvatili novi paket sankcija, koji usvajaju jednoglasno zemlje članice EU u Savjetu. Sve će biti objavljeno u službenom listu EU već sjutra kada stupi na snagu.

Evropska unija uvodi novi paket sankcija protiv Rusije zbog nastavka agresije na Ukrajinu, najave mobilizacije i ilegalnih referenduma na okupiranim područjima s ciljem aneksije tih teritorija.

Izvor: jutarnji.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.