Mrdak: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

Mrdak: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u zemlji. Uprkos aktuelnoj političkoj situaciji i promjenama u Vladi tokom protekle godine, javna uprava je ostala otporna i pokazala da ima dovoljan kapacitet da nastavi da ispunjava zahtjeve i obaveze u okviru EU agende, poručio je v.d. generalnog direktora Direktorata za pristupanje EU i pravnu tekovinu EU, u Ministarstvu evropskih poslova, Marko Mrdak na petnaestom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze između EU i Crne Gore.

Mrdak je, kako je saopšteno, kazao da su upravo rezultati postignuti između dva sastanka ovog Pododbora, potvrda profesionalizma i jasne posvećenosti državnih službenika koji, kako je rekao, “marljivo rade iako promjene na rukovodećim pozicijama otežavaju efikasnost sprovodjenja reformi”.

On je predstavio najznačajnije rezultate koje je Crna Gora ostvarila u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe, 16 – Porezi, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 29 – Carinska unija i 30 – Vanjski odnosi, od prethodnog sastanka održanog oktobra prošle godine.

U ime Evropske komisije, kako e navodi, sastankom je predsjedavala zamjenica šefice Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), Barbara Hesus-Žimeno.

„Obnovljeni politički fokus na proširenje daje Crnoj Gori priliku da napreduje na putu ka EU. Tempo ostaje u rukama Crne Gore i biće određen napretkom koji ostvarite“, poručila je Žimeno.

Ona je kazala da EU pozdravlja proaktivan i konstruktivan angažman Crne Gore, kako sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, tako i sa Zajedničkim regionalnim tržištem.

Takođe je, kako dodaju, pozdravila mjere koje je Crna Gora preduzela u pogledu zabrane skladištenja duvana u slobodnoj zoni Bar, “ali je podvukla da ostaju značajni izazovi u iskorjenjivanju nelegalne trgovine duvanom, uključujući uništavanje zaplijenjene imovine”.

Tokom sastanka, napominju iz Vlade, predstavnici crnogorskih institucija su predstavili postignute rezultate i planirane aktivnosti u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i jačanja administrativnih kapaciteta, i sa kolegama iz EK razmijenili mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende u oblastima koje tretiraju ova poglavlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.