Studija pokazala isplativost izgradnje ostalih dionica auto-puta

Studija pokazala isplativost izgradnje ostalih dionica auto-puta

Izgradnja preostale četiri dionice auto-puta Bar-Boljare je izvodljiva i isplativa, ali bi na njen pozitivan ishod mogli da utiču određeni parametri, između ostalog saobraćaj i troškovi, pokazala je Studija opravdanosti tog projekta.

Studija opravdanosti autoputa Bar-Boljare za čitav auto-put sa cost-benefit analizom, koja je danas predstavljena u hotelu Hilton, finansirana je uz podršku Evropske komisije (EK) kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao vodećom međunarodnom finansijskom institucijom.

Vođa projekta Pepi Dimopoulou je, predstavljajući Studiju, saopštila da su sagledavali pet dionica auto-puta sa različitim nivoima zrelosti.

To su Đurmani-Farmaci, Farmaci-Smokovac, Smokovac-Mateševo, Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Boljare.

“Završena je dionica Smokovac-Mateševo, dok su dionice prije i nakon srednje sekcije u preliminarnoj fazi i u konceptualnom projektu”, rekla je Dimopoulou.

Studijom su identifikovali različite tehničke opise i varijante za auto-put.

“Tako za dionicu jedan i dva imamo po četiri varijante, za četvrtu dvije varijante i za petu pet varijanti. Za ovo smo uradili svu dokumentaciju kako bismo imali procjenu uticaja na životnu sredinu i na društvo”, kazala je Dimopoulou.

Kako je navela, različiti su nivoi zrelosti auto-puta, a postoje i različiti nivoi infrastrukture.

“Na kraju smo dostigli preferirani dio za svaku dionicu auto-puta, nakon sagledavanja brzine i drugih parametara. Predložili smo profile za dionice jedan, dva, četiri i pet”, saopštila je Dimopoulou.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.