Lavrov: Većina država zna da smo u pravu, nemaju svi hrabrosti da to javno kažu
Sergej Lavrov

Lavrov: Većina država zna da smo u pravu, nemaju svi hrabrosti da to javno kažu

Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svjesne nove realnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje svijeta bile svjesne nove realnosti, koja je bila neizbježna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu cjelovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredjeljenje i predstavljaju cio narod koji živi na teritoriji neke zemlje“, rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim riječima, režim aktuelnog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i njegovog prethodnika Petra Porošenka, ne poštuje te kriterijume.

“Sada se realizuje scenario koji je diktiran samim životom i koji se oslanja na slobodnu volju građana“, rekao je Lavrov.

Po riječima Lavrova, većina zemalja shvata da je Rusija u pravu.

“Garantujem vam da velika većina zemalja odlično shvata da smo mi u pravu. Nemaju svi hrabrosti, pa ni snage da objektivno govore o tome direktno. Siguran sam da će istina naći svoj put“, rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se sada, u slučaju sa referendumima u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti realizuje scenario koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

“Bilo kakvi drugi pokušaji, vještačka eskalacija konfrontacije, vještačka mobilizacija antiruskih snaga, prijetnje i ucjene – sve je to antiistorijsko“, rekao je Lavrov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.