Ružilasti oktobar: Redovna kontrola najbolja prevencija

Ružilasti oktobar: Redovna kontrola najbolja prevencija

“Nisi sama" naziv je performansa koji je danas održan na gradskom trgu povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, a koji je organizovala građanska aktivistkinja Enida Omerhodžić zajedno sa svojim sugrađankama.

Na panoima na kojima su bile motivacione poruke i ružičastim balonima, poslale su podršku oboljelim od karcinoma dojke, ali i skrenule pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, kao i značaju podizanja svijesti i značaju prevencije i ranog otkrivanja.

“Poražavajuća je činjenica da, u prosjeku, svaka osma žena tokom života oboli od karcinoma dojke i zato je izuzetno važno biti svjestan značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju. Šaljemo poruke svim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću, ali i zdravim ženama da pođu bez straha na preventivni pregled. Bolest ne bira godine, porijeklo ni obrazovanje, može se desiti bilo kome ” poručila je Enida.

310422334426267962949725967086437695511676n

Omerhodžić se osvrnula i na problem nedostatka lijekova sa kojima se u poslednje vrijeme suočavaju onkološki pacijenti.

“Ima lijekova koje ne možemo kupiti, jer ih izvjesno vrijeme nema na tržištu. Mnogo pacijentkinja ima taj problem, dođu do Kliničkog centra niko nas ne obavijesti da nema lijekova, izgubimo dan, vrijeme , energiju i ono što je najosnovnije ne primimo našu terapiju. Ovim putem apelujem na resorne institucije da što prije riješe ovaj problem” istakla je Omerhodžić.

Podršku građankama pružila je i predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić.

“Opština Bijelo Polje kroz odjeljenje za Rodnu ravnopravnost dugi niz godina raznim aktivnostima daje svoj skromni doprinos u obilježavanju mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Smatram da buđenje svijesti i preventivni pregledi u mnogome mogu pomoći da se bolest rano otkrije, a samim tim i izliječi. Bijelo Polje je ovim perfomasom poslalo važnu poruku svim ženama da na vrijeme otkrivena bolest i nije više bolest” istakla je predsjednica skupštine.

3102629004262679429497273903517522073397983n

Da šira društvena zajednica ima velikog udjela u borbi protiv karcinoma dojke smatra i psihološkinja u bjelopoljskom Domu zdravlja Danijela Femić.

“Dom zdravlja dosta aktivnosti usmjerava u pravcu preventive, međutim kao psiholog smatram da je veoma važna i podrška društva, da se predrasude koje vladaju u ovako malim sredima prevaziđu. Žene se zbog straha od loših vijesti, prerasuda kako će biti prihvaćene u društvu ili nekih drugih razloga i ne javljaju na preventivne preglede, a ono što u poslednje vrijeme često čujem je –nemam vremena. Upravo jedna od poruka na ovoj manifestaciji je i bila “Nađi vremena-spasi život” i kad prevaziđemo taj problem zajedno sa ona prva dva koje sam navela stvari će mnogo bolje izgledati” istakla je Femić.
310307116426267959616392903846003172785790n

Izvor: Radio BP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.