Protest pripravnika: Traže plate, ali i bolji status visokoškolaca
Foto: Pobjeda

Protest pripravnika: Traže plate, ali i bolji status visokoškolaca

Grupa studenata, odnosno pripravnika organizovala je danas protest ispred Ministarstva prosvjete, negodujući što im više od 20 dana kasni avgustovska zarada. Tražili su da im se isplati do kraja sedmice, što su nadležni i poručili da će učiniti. Najavljeno je da će tada dobiti dvije zarade, avgustovsku i septembarsku.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je na Tviteru da je taj resor uspostavio tehničke preduslove za program stručnog osposobljavanja. Napisao je da je Uprava za kadrove počela da unosi podatke za naknade za avgust i septembar.

Pripravnici su dostavili zahtjeve ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću. Osim što su zatražili isplatu zarada, nezadovoljni su i položajem visokoškolaca u državi. Traže da se preduzmu konkretni koraci kako bi se poboljšao standard visokog obrazovanja i spriječio odliv mozgova. Rekli su da su decenijama zanemarena studentska prava i da se nije brinulo o njima.

Ako te zahtjeve ne ispune, radikalizovaće protest. Nijesu konkretizovali šta to znači, već samo prokomentarisali da će se vidjeti o čemu se radi u narednom periodu.

“Mi ćutati nećemo, niti ćemo davati lažna obećanja. Spremni smo da se na svaki način borimo za sebe i to ćemo i raditi. Ovo je tek početni stadijum borbe za prava studenata”, rekao je Miloš Janketić, student master studija Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Anđela Stanković, takođe studentkinja Pravnog fakulteta, negodovala je što su svi, uprkos hakerskim napadima, primili plate, dok su samo studenti, njih preko 2.000 pripravnika, ocijenjeni nebitnim. Kazala je da se u suštini bore za prava 25.000 studenata, da ubuduće ne prolaze kao oni.

Mirko Stojkanović, takođe sa Pravnog fakulteta, kazao je novinarima da je ovo jedan od tri najveća omladinska i studentska skupa u posljednjoj deceniji. Rekao je da 70 odsto mladih želi da ode iz zemlje, da su svjedoci propale reforme na Univerzitetu, da studenti nakon završetka fakulteta malo šta znaju. Kritikovao je i što u društvu vlada partitokratija, te prebrojavanje po etničkoj, nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti.

Program stručnog osposobljavanja pripravnika počinje u januaru, a završava se u septembru. Na inicijativu Studentskog parlamenta povećana im je zarada sa 266 na 450, koliko će da im iznosi avgustovska i septembarska naknada. Kada su usvojili zakon, poslanici su govorili da su bili diskriminisani, jer nijesu bili obuhvaćeni programom „Evropa sad“, kada je svima od januara povećana minimalna plata na 450 eura.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.