Bajramspahić: Političarima Ustav švedski sto
Foto: Televizija E

Bajramspahić: Političarima Ustav švedski sto

Crnogorski političari se prema Ustavu ponašaju kao prema švedskom stolu – primjenjuju samo odredbe koje im odgovaraju, a ostale ignorišu, kazala je građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić, gostujući u emisiji Televizije E.

Kako je navela, dvije opcije su najizglednije za razrješenje političke krize.

„Jedna je da Vlada koja je sada u tehničkom mandatu nastavi da funkcioniše na određeno vrijeme, a druga je da dođe do dogovora između obje strane - da su izbori ipak neophodni, ali pitanje je kada jer je činjenica da bez Ustavnog suda nema uslova za potpuno regularne izbore“, kazala je ona i dodala da smo najbliži da aktuelna vlada nastavi da funkcioniše te da prijevremeni izbori neće biti skoro.

Dok Bajramspahić ne vidi prostor za ponovno predlaganje mandatara, novinar Zoran Radulović vjeruje da bi upravo tako mogla biti riješena trenutna politička situacija. 

Radulović ocjenjuje da u Skupštini ne postoji želja da se ide na izbore, a neće je ni biti, smatra, bar do 24. oktobra.

„Žao mi je što je Parlament odbio da raspravlja o Đukanovićevom prijedlogu o skraćenju mandata – tako je to ostalo nedorečeno. Da smo imali odluku parlamentarne većine da odbijaju prijedlog o skraćenju, onda bismo mogli da pričamo o nečemu što bi u Ustavu mogli da prepoznamo, to tamo ne piše, ali bismo mogli da ga prepoznamo kao konstituisanje parlamenta odnosno neku sličnu situaciju, posle koje bi tekao mandat nekoj većini da predloži mandatara predsjedniku i da ga on prihvati. Mislim da bi to trebalo da bude izlazak iz ove pat pozicije, da se nađe model uz malo improvizacije kojoj su svi bili skloni ove dvije godine“, smatra Radulović.

Odgovarajući na pitanje koliko je opasno da Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje nastavi da donosi krupne odluke, među kojima bi mogla biti i ona o eventualnom ulasku u Otvoreni Balkan, Radulović smatra da to nije opasno ali da jeste štetno. 

“Ali, Otvoreni Balkan nije krupno pitanje – jer tamo nijesu ni one zemlje koje kažu da jesu. Makedonski parlament nije potvrdio nijedan sporazum iz Otvorenog Balkana, Albanija i Srbija to takođe rade izuzetno selektivno, Srbija je dva ili tri puta ove godine zabranjivala izvoz svojih prehrambrenih proizvoda iako je to u suprotnosti sa OB. Ova Vlada ne može da razriješi ni mnogo jednostavnija pitanja. Izuzev Ministarstva finansija, vlada ne radi ništa“, rekao je Radulović.

1664816045ygcrfxc5anafr3zgi758x506

Foto: Televizija E

O funkcionalnosti nove-stare Vlade, sličan stav ima i Bajramspahić.

„Stara-nova parlamentarna većina je funkcionalna samo kad treba da se ujedini protiv Đukanovića i DPS-a. Ako tehnička Vlada nastavi, stvari će žestoko da se uslože. Primjera radi – Demokrate, koje su time što nijesu uskratile mandat Skupštini zapravo spasile ovu tehničku Vladu, prije ili kasnije će shvatiti da svi imaju daleko veće učešće „po dubini“, a da oni održavaju tu Vladu u životu“, istakla je Bajramspahić, dodajući da Otvoreni Balkan nije dobra opcija za Crnu Goru.

Gosti Televizije E komentarisali su i akciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je privedeno i saslušano desetak osoba, među kojima i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević kao i današnju informaciju da su uhapšeni vozač kamiona i službenik Uprave prihoda i carina zbog sumnje da imaju veze sa nestankom cigareta vrijednih gotovo milion eura.

Prema riječima Radulovića, to je jedini zvanični ishod dugogodišnje priče o borbi protiv kriminala i korupcije. 

“Jednom je zaplijenjen kokain, nije uhapšen niko – jedini optuženi je pravosnažno oslobođen. Pa smo imali drugu situaciju sa tonom i po kokaina, opet ne znamo čiji je i gdje je išao. Ni za ove cigarete ne znamo gdje su išle. Sve što mi veličamo, izuzev oslobađajuće presude za špeditera iz Bara, sve o čemu pričamo kao dokazima njihove posvećenosti u borbi protiv kriminala i korupcije – još nemamo nijednu optužnicu, imamo pregršt priča kojima se hvalimo“, naveo je Radulović.

Iako Milošević tvrdi da se policiji odazvao u svojstvu građanina, premijer i njegov partijski kolega Dritan Abazović, u tviter objavi koja je uslijedila nakon informacije da je Milošević priveden, nije demantovao medijske navode. Nije riječ o sukobu Miloševića i Abazovića, smatra Radulović.

To je, objašnjava, prirodna odbrambena reakcija.

„Kad je urađeno nešto dobro, onda smo to uradili mi. Kad je loše, onda je on“, navodi Raduloivć.

Dina Bajramspahić kazala je da je njen utisak da Milošević jeste bio priveden te da tvitovi premijera i ministra unutrašnjih poslova idu u prilog tome.


Izvor: Televizija E
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.