Italijanska kompanija spremna da plati 20 miliona eura garancija da oslobodi ruski gas
Ilustracija

Italijanska kompanija spremna da plati 20 miliona eura garancija da oslobodi ruski gas

Italijanska naftna kompanija Eni saopštila je da je spremna da isplati 20 miliona eura garancija da se oslobodi prekinuta isporuka ruskog gasa Italiji preko Austrije, koju je Gasprom ranije objavio.

Gasprom je u subotu objavio da potpuno prekida isporuke gasa kompaniji Eni, navodeći kao razlog nemogućnost prevoza tog energenta preko Austrije, zbog stupanja na snagu novih propisa od 1. oktobra.

„Blokada je izazvana činjenicom da je Gasprom trebalo da pruži novčanu garanciju za prolaz gasa za prevoznika koji prenosi gas od Austrija do Italjie, koje ranije nisu postojale i Gasprom nije platio“, rekao je generalni direktor Enija Klaudio Deskalci.

„Mi ćemo sada vidjeti da li možemo to da preuzmemo i platimo austrijskom prevozniku garanciju od 20 miliona eura umjesto Gasproma“, rekao je on i izrazio nadu da bi problem mogao da bude riješen ove nedelje.

Deskalci je rekao da blokada nije izazvana geopolitičkim razlozima i da je bilo pogrešno vjerovati da bi kompanija koja hoće da plaća u rubljama mogla da obezbijedi garancije u evrima za prolaz robe. Najveći dio gasa isporučenog Italiji prolazi preko Ukrajine, preko gasovoda TAG koji stiže u Tarvizio na sjeveru zemlje na granici sa Austrijom.

Deskalci je rekao da je prije prekida Italija dobijala oko 20 miliona kubnih metara ruskog gasa dnevno, što je oko devet do dest posto italijanskog uvoza gasa u odnosu na 40 odsto prije početka ruske invazije Ukrajine u februaru.

Krajem septembra Italija je dostigla 90 odsto svog ciljanog skladištenja gasa i u toku je dalje popunjavanje, rekao je juče ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.