Visoki predstavnik večeras nameće izmjene Izbornog zakona

Visoki predstavnik večeras nameće izmjene Izbornog zakona

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuće večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Šmit je odluku prvobitno donio 27. jula ove godine, doduše drugačiju od one koja je trebala biti donesena, a onda je odlučio da da rok šest sedmica političarima u BiH da se dogovore. No, do toga nije došlo.

Kako saznaje N1, on će nametnuti djelimično modifikovane izmjene u odnosu na one koje su objavljene u julu.

Nije još jasno da li ostaje izborni prag od tri posto. N1 tvrdi i da će broj delegata u Domu naroda PSFBiH biti 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 “ruku”, umjesto dosadašnjih šest.

Podsjetimo, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Šmit je tada donio samo paket transparentosti.

U 19h zatvorena su biračka mjesta širom Bosne i Hercehovine i oko 21h se očekuju prvi rezultati Opštih izbora

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.