Koja je pozadina objave o ubistvu Zvicera?

Koja je pozadina objave o ubistvu Zvicera?

Nakon što su brojni mediji objavili da je u Panami ubijen vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, njegov advokat demantovao je tu informaciju, a crnogorske bezbjednosne institucije kažu da nema zvaničnih informacija o tome da je Zvicer bio meta napada. Novinari koji istražuju organizovani kriminal ukazuju na mogućnost da je informacija o ubistvu puštena da bi se došlo do lokacije na kojoj se vođa kavačkog klana krije, piše N1 Beograd.

Muškarac, između 40 i 45 godina, nadimak Jai, ubijen u sačekuši dok je sjedio u bijelom automobilu, očevici odbijaju saradnju s policijom. Ta vijest iz Paname pretvorila se u vijest o ubistvu šefa Kavčana. Blic je javio da su istražni organi Srbije obaviješteni o likvidaciji, a Novosti da je informacija o ubistvu stigla iz Dubaija. Ipak, istom brzinom kojom je nastala, tako je ova vijest i nestala, čim se oglasio Zvicerov advokat.

„Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je vidjela natpise u medijima i da se ne bi dezinformacije i dalje širile važno je da se zna da je moj klijent živ“, rekao je advokat Vladimir Zarić.

Ni crnogorske bezbjednosne institucije nemaju zvaničnih informacija o tome da je Zvicer bio meta napada. Pa, da li je došlo do greške u utvrđivanju identiteta ili je lažna objava o ubistvu vođe kavačkog klana, možda, imala neku drugu pozadinu.

„Može biti da je informacija i puštena kako bi se možda i došlo do lokacije Zvicera, jer ukoliko se ovakve stvari dese, svi zovu jedni druge, tako da je možda bio pokušaj da se sazna gdje je on, s obzirom da je u bjekstvu i da se krije“, kaže novinarka Bojana Jovanović, prenosi N1.

Ministarstvo pravde Crne Gore sumnjiči Zvicera i još devet osoba da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Novinari koji istražuju organizovani kriminal kažu da se takvi kriminalci kriju u inostranstvu uz pomoć razvijene mreže saradnika i da ih policija teže pronalazi od njihovih suparnika.

„Imaju jako veliku logističku podršku i ona nije moguća bez institucija sa ovih prostora. U jednom trenutku je i sam predsjednik Srbije rekao da iza Zvicera ima neko ko je glavni, ali njegovo ime nije pomenuo. Znamo i da je lično prozivao Zvicera i da je govorio da su mu slali ćevape od ljudskog mesa. Zanimljivo je što još nema ozbiljne istrage u Srbiji o kontaktima sa institucijama“, kaže novinar Vuk Cvijić.

Na Zvicera je pokušan atentat u Kijevu sredinom 2020. godine – pogodilo ga je pet metaka, ali je preživio, između ostalog i zbog toga što je njegova supruga uzvratila i pucala na napadače.

Pojedini mediji objavili su i da je vođa kavačkog klana boravio u Istanbulu prije nekoliko nedelja, kada je tamo ubijen vođa rivalskog, škaljarskog klana Jovica Vukotić.

Dvije kriminalne grupe su u višegodišnjem ratu u kome je do sada stradalo više od 50 osoba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.