ONO SI ŠTO JEDEŠ: Hrana koja liči na ljudske organe i ključna je za očuvanje zdravlja istih
Ilustracija

ONO SI ŠTO JEDEŠ: Hrana koja liči na ljudske organe i ključna je za očuvanje zdravlja istih

Dodaci ishrani su stekli možda i najveću svoju popularnost nakon kovid pandemije. Svi su pokušavali da ojačaju svoj imunitet, kupovali gomilu suplemenata ali i dalje nisu na pravom putu. Ključ je u rečenici, ono si što jedeš.

Kako roditelji sugerišu djeci da je vrlo važno da jedu povrće, tako i ljekari i nutricionisti upućuju odrasle na pravilnu ishranu. Često čujemo da je čovjek "mašina", pa sad, ako i u svoj auto sipate dobro gorivo da bi se pokrenuo, onda razmislite i šta konzumirate, jer i vi morate da se pokrenete.

Postoji mnogo namirnica koje liče na naše organe, ovo je spisak od 9 koje su ključne za efikasnije funkcionisanje organa i očuvanje njihovog zdravlja. 

Šargarepa - oči

Ako šargarepu presiječete na pola, vidjećete da ovo povrće izgleda kao oko. Pažljivo pogledajte i primijetićete linije koje oponašaju zenicu oka i iris koji ga okružuje. A istina je da je šargarepa odlična za vid. Ona je puna vitamina kao što je poznati beta-karoten, koji smanjuje mogućnost degeneracije makule, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Kupus – vene

Listovi kupusa izgledaju kao da su protkani venama, i odlično su sredstvo za liječenje upaljenih vena kada se primjenjuju kao oblozi.

Celer - kosti

Ova vrsta celera ima stabljike koje izgledaju kao kosti – a ovo povće je odličnan izbor za zdravlje kostiju, jer je sjajan izvor silicijuma, koji je dio molekularne strukture koja kostima daje čvrstinu.

Avokado - materica

Oblik avokada izgleda kao materica, i zaista podržava reproduktivno zdravlje žene, jer je dobar izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od displazije grlića materice, što predstavlja prekancerozno stanje na ovom organu.

Paradajz - srce

Kada presiječemo paradajz vidimo da ovo povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. A zna se da likopen iz paradajza umanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako želimo da gotovo desetostruko povećamo apsorpciju likopena potrebno je da paradajz jedemo uz malo zdravih masnoća, kao sto je maslinovo ulje, kikiriki ili avokado.

Orasi - mozak

Orasi su odlična hrana za mozak, a izgledaju upravo tako. U njima se nalazi vrlo visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da mozak funkcioniše onako kako treba.

Cvekla - krv

Cvekla je bogata antioksidansima i gvožđem, sok od cvekle ima boju krvi i odlično je sredstvo za čiscenje krvi i popravljanje krvne slike kod anemičnih osoba.

Đumbir - želudac

Svako ko je ikada posegnuo za čajem od dumbira, kada je imao bolove u stomaku, mučninu ili povraćanje zna koliko je ova biljka dobra za stomak. A vidimo da donekle podsjeća na želudac i creva.

Brokoli – maligne ćelije

Brokili izgleda kao ogromna ćelija raka, a zna se da je ovo povrce odlična prirodna prevencija malignih bolesti, pa ga zvanična medicina preporučuje kao obavezan sastojak jelovnika svima koji imaju genetsku predispoziciju za pojavu kancera, jer se smatra da kod nekih vrsta karcinoma smanjuje rizik za gotovo 50%.

A sada kada sve ovo znamo, možda bi trebali da obratimo malo vise pažnje na izgled onoga što jedemo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.