Erdogan: U Siriju se vratilo više od 500.000 izbjeglica od 2016. godine

Erdogan: U Siriju se vratilo više od 500.000 izbjeglica od 2016. godine

Više od pola miliona Sirijaca koji su pobjegli u Tursku, vratilo se u svoju zemlju od 2016. godine, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

„Od početka naših prekograničnih operacija u Siriji 2016. godine, oko 526.000 izbjeglica vratilo se u bezbjedne zone koje smo uspostavili, na sjeveru Sirije", rekao je Erdogan u turskom parlamentu.

Turski predsjednik je prije nekoliko mjeseci rekao da se priprema povratak na dobrovoljnoj bazi oko milion sirijskih izbjeglica. U Turskoj je registrovano 3,7 miliona izbjeglica iz Sirije.

Erdogan se založio za nastavak finansiranja stanovanja i infrastrukture u sjeverozapadnoj Siriji, gdje je raspoređena turska vojska.

Pitanje dobrodošlice sirijskim izbjeglicama postalo je goruća tema u Turskoj, osam i po mjeseci prije predsjedničkih izbora i dok se zemlja suočava sa velikom ekonomskom i monetarnom krizom. Opozicione stranke redovno pozivaju vlasti da deportuju milione Sirijaca.


Izvor: Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.