“Najtraženiji u EU“ 2022.: Europol objavio listu bjegunaca, na njoj saradnici klanova iz Crne Gore
Europol

“Najtraženiji u EU“ 2022.: Europol objavio listu bjegunaca, na njoj saradnici klanova iz Crne Gore

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), podržana od strane Europola, pokrenula je kampanju “Najtraženiji u EU“ 2022. kako bi se fokusirala na osumnjičene za kojima se traga širom Evrope. Te osobe su, kako navode, članovi organizovanih kriminalnih grupa. Među njima ima i saradnika crnogorskih klanova.

"Svi kriminalci u ovogodišnjoj kampanji traže se zbog teških zločina u Evropi kao što su ubistva, trgovina ljudima, oružana pljačka i terorizam, između ostalih krivičnih djela", navodi se na sajtu Europola.

Na listi su i Goran Milašinović, crnogorski državljanin, koji je dovođen u vezu sa grupom Pink Panter i koga potražuje Kipar. Takođe, i Mladen Samardžija, koji je povezivan sa kotorskim klanovima a potražuje ga Slovenija

Ovogodišnja kampanja je posebno usmjerena na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa.

Neki od profila istaknutih na ovogodišnjoj listi uključuju mafijaške bosove koji su počinili ubistva i masakrirali nedužne ljude, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji vrše ubistva ili druga nasilna djela u ime kriminalne grupe, i umiješani u pranje novca i pronevjere.

"Slično poslovnom okruženju, jezgro kriminalne mreže se sastoji od menadžerskih slojeva i operatera na terenu. Ovo jezgro je okruženo nizom aktera povezanih sa kriminalnom infrastrukturom koja pruža usluge podrške. Ciljanjem kriminalaca koji imaju ključne uloge u ovim mrežama, kampanja nastoji da sruši čitave organizovane kriminalne grupe", navodi se na sajtu Europola.

Izvršna direktorica Europola Ketrin De Bol kazala je da građanima EU ne može biti jednostavnije da učestvuju u ovoj kampanji.

"Jedna vaša mala akcija može značiti da je opasan bjegunac uhapšen i optužen, spasavajući potencijalne žrtve. Proverite veb stranicu i pomozite nam da ih pronađemo", kazala je ona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.