Dani nauke i inovacija 2022: Kako kreirati efikasniji ekosistem za razvoj inovacija?

Dani nauke i inovacija 2022: Kako kreirati efikasniji ekosistem za razvoj inovacija?

Drugog dana festivala "Dani nauke i inovacija" u Evropskoj kući u Podgorici uz podršku Delegacije EU, Fond za inovacije Crne Gore organizovao je niz aktivnosti. Jedna od aktivnosti jesu dva panela koja su održana danas, kazala je izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore Bojana Femić Radosavović.

"Prvi je organizovan u saradnji sa Ekonomskim fakultetom UCG i uključio je različite aktere inovacionog ekosistema u raspravu o temama koje su značajne za razvoj i uticaj inovacija na ekonomski rast i razvoj Crne Gore".

Drugi panel je organizovan u saradnji sa EU Delegacijom u Crnoj Gori, Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, kazala je Femić Radosavović.

"Ovaj panel bavi se temom kako zapravo kreirati efikasniji sistem za razvoj inovacija kod nas, i samim tim uključuje u priču one aktere koji su značajni za ovu temu, što znači one koji dolaze sa strane države i koji finansiraju ovakve programe, donose politike s jedne strane, a sa druge strane korisnike tih sredstava i međunarodne partnere koji su značajni da bi se svi ti programi mogli realizovati".

Prema riječima v.d. generalne direktorice MNTR Marijete Barjaktarović Lanzardi, inovacije se u poslednje vrijeme nalaze u centru politika Vlade Crne Gore čak i u momentu kada imamo dosta političkih promjena.

"Danas smo u okviru festivala "Dani nauke i inovacija" aktuelizovali pitanje inovacija, inovacione djelatnosti i njenog značaja u ekonomskom razvoju Crne Gore, tako da smo održali panel na Ekonomskom fakultetu govoreći o značaju inovacija za ekonomski rast i učešća naučno istraživačke zajednice i privrede u tom procesu i na koji način svi zajedno možemo kreirati jednu politiku i ambijent u kome inovacije mogu da se razvijaju na pravi način".

V.d. generalna direktorica MNTR Marijeta Barjaktarović Lanzardi je kazala da na drugom panelu u EU kutku razgovaraju sa predstavnicima inovacionih infrastruktura, ekspetima kao i predstavnicima delegacije o tome na koji način se same inovacije mogu podržati, da to bude jedan kontinuirani i itenzivan proces i da pruža zajednici efikasnu podršku koja joj je potrebna, jer su inovacije nešto što se konstantno mijenja i sama podrška države u tom kontekstu mora biti kontinuirana i brza, zaključuje Barjaktarović Lanzardi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.