Đurović ostaje na čelu Skupštine, većina poslanika bila protiv njenog razrješenja

Rasprava o smjeni predsjednice Skupštine

Đurović ostaje na čelu Skupštine, većina poslanika bila protiv njenog razrješenja

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je na sjednici posvećenoj njenom razrješenju,kazala je da je ponosna na to što je bila na čelu parlamenta.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović ostaće na toj funkciji nakon što je protiv inicijative za njenu smjenu glasalo 45 poslanika.

Ukupno je glasalo 78 poslanika, a za je bilo njih 32. Jedan listić bio je nevažeči.

Đurović je ranije u toku sjednice posvećene njenom razrješenju kazala da će raspisati vanredne predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ona je to rekla nakon što je lider DF-a Andrija Mandić pitao da li je spremna to da uradi ukoliko Đukanović donese ukaz o raspuštanju Skupštine.

Mandić je pitao Đurović da li bi raspisala vanredne predsjedničke izbore u istom terminu kad i parlamentarne, i da li je spremna pomoći da se formira parlametarna većina onako kako se, kako navodi, dogovorio 41 poslanik.

-Ako dobijemo vaš odgovor da, mi ćemo istog momenta povući svoje potpise za inicijativu za vašu smjenu i ona više neće postojati- kazao je Mandić.

Đurović je kazala i da je, u slučaju da Đukanović raspušti Skupštinu, spremna da uradi sve u skladu sa Ustavom i zakonom.

-Sve što je moguće uraditi u skladu sa Ustavom i zakonom spremna sam da uradim- kazala je.

Nakon govora Đurović poslanici DF-a su joj poručili da raspiše vanredne predsjedničke izbore.

Andrija Mandić je pozvao da uradi, kako kaže, samo ono što je u skladu sa Ustavom, aludirajući na ono što je već zatražio a tiče se predsjedničkih izbora.

Đurović je na početku sjednica kazala da s obzirom da je druga žena u istoriji na tome mjestu, ističe da je bila čast i zadovoljstvo što je imala priliku da vodi Skupštinu.  

-Trudila sam se da imam ravnopravam tretman prema svim poslanicima i poslanicama, bez obzira na bilo koju pripadnost. Pokušavala sam biti promoter istinske evropske Crne Gore, dodala je Đurović.

Rekla je i da je inicijativa za njenu smjenu u neskladu sa ustavnim principom vladavine prava. 

Kazala je i da pojedini žele destabilizaciju države i njenih institucija. 

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da njena partije neće glasati za smjenu Danijele Đurović, presjednice Skupštine.

-Ona je svojim djelovanjem pokazala odmjerenost, sporemnost za komprimos, podnijela je mnoge uvrede. Ons je ta koja je na kraju radila svoj posao ni bolje ni gore ali zaista nimalo lošije od svih muškaraca. Ona je jedna od samo dvije žene koja je bila na čelu ovog doma - rekla je Jelušić.

Poslanica SNP Milosava Paunović rekla je da treba da se ide ka tome da se formira Vlada na čelu sa Miodragom Lekićem.

Poslanici Skupštine Crne Gore izjasniće se danas o smjeni Danijele Đurović. 

Tu inicijativu podnijeli su poslanici Demokratskog fronta i Demokrata. 

U predlogu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović navode da je njeno predsjedavanje obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja parlamenta.

– Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi institucija u pravosuđu, tužilaštvu i izradi izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajućii evropski put Crne Gore. Takođe, ona je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generaltaba Vojske Crne Gore – obrazložili su potpisnici inicijative.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.