Damjanović: Šansu za dodatne prihode tražićemo i u radikalnom obračunu sa sivom ekonomijom, tržišnim monopolima i korupcijom

Damjanović: Šansu za dodatne prihode tražićemo i u radikalnom obračunu sa sivom ekonomijom, tržišnim monopolima i korupcijom

Tradicionalni, 9. Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava, nakon dvogodišnje pauze počeo je danas u Budvi, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, a čiji je jedan od institucionalnih pokrovitelja Ministarstvo finansija. Kao takav, prava je prilika za sagledavanje perspektiva regiona nakon globalnih šokova i izazova, sa kojima se finansijski sektor suočava u posljednjem kvartalu.

„Tema ovogodišnjeg 9. po redu „Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava“ jeste finansijska monetarna stabilnost u uslovima izraženih geopolitičkih i ekonomskih rizika. Mi smo htjeli da damo na važnosti značaj koncipiranja jedne adekvatne ekonomske politike sada kada se nalazimo u drugoj fazi velike krize“, kazao je Aleksandar Vlahović, predsjednik SES.

On je kazao da je prva faza počela sa pandemijom Kovida 19 te da je tada je trebao da bude ekspanzivni fiskalni odgovor, što su mnoge zemlje i uradile, i na taj način sačuvale ekonomsku aktivnost.

“Međutim, kao posljedicu svega toga, i ne samo toga, uključujući agresiju Rusije na Ukrajinu, mi imamo situaciju da dolazi do vrtoglavog rasta cijena hrane i energenata i da je sada potrebna drugačija fiskalna i monetarna politika. Dakle, fiskalna politika mnogo odgovornija, taj fiskalni prostor je iscrpljen, nema više toliko novca kao što ga je bilo prije dvije godine a monetarna politika koja mora da bude rigidnija, zategnuta ne bi li se na taj način inflacija koliko toliko suzbila pri tome vodeči računa da pretjerana rigidnost u monetarnoj politici ne gurne sve privrede regiona u recesiju“, poručio je on.

Govoreći na panelu ,,Stabilnost javnih finansija u nestabilnim vremenima“ ministar Damjanović istakao je da je unaprjeđenje dijaloga i saradnje svih finansijskih institucija regiona važnije nego ikada, kao i da je upravo na njima, kao nosiocima i kreatorima finansijske i fiskalne politike, da snažnije doprinosu bržem ekonomskom razvoju regiona, što u konačnom dopsinosi i njegovoj ukupnoj stabilnosti.

Damjanović je takođe naglasio potrebu suštinskog dijaloga Vlada i Parlamenata, između ostalih Vlade Crne Gore i Parlamenta, u definisanju blagovremenih odgovora na izazove krize, kako kroz izmjenu poreskih i drugih zakona, tako i kroz zajednički rad na kreiranju održive i stabilne budžetske politike za narednu godinu.

Predočavajući izazove sa kojima se suočavaju crnogorske finansije, kao jedan od ozibljnijih zadataka, ministar je istakao pripremu realnog i održivog budžeta za 2023. godinu i to ne samo zbog posljedica pandemije i rata u Ukrajini, već i negativnih efekata neadekvatno planirane i loše sprovođene poreske i budžetske politike krajem prošle i početkom ove godine.

Budući da je prostor za korekciju poreskih stopa minimalan, kao rješenje za uravnoteženije finansije, nameće se rapidno širenje poreskog obuhvata, jačanje poreske discipline i neselektivnosti u sprovođenju sankcija prema poreskim delinkventima.

"Šansu za dodatne prihode tražićemo i u radikalnom obračunu sa sivom ekonomijom, tržišnim monopolima i korupcijom", saopštio je Damjanović.

Izvor: Mediabiro

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.