Vukadinović: U roku od 90 dana Skupština mora sebi da skrati mandat; URA, Demokrate i DF plaše se izbora
Vukadinović

Vukadinović: U roku od 90 dana Skupština mora sebi da skrati mandat; URA, Demokrate i DF plaše se izbora

„Bilo je jasno da neće biti kvoruma za održavanje današnje sjednice Skupštine, jer koliko god prijetili praznom puškom predstavnici "stare" parlamentarne većine svjesni su da ne mogu smijeniti predsjednika bez Ustavnog suda, zato što takvo ustavno-pravno nasilje međunarodna zajednica ne bi dozvolila“, poručio je za Portal Analitika politički analitičar Srđan Vukadinović.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da Skupština nije ispunila svoju obavezu, slijedi rok od 90 dana u kojem ona mora sebi da skrati mandat i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

"Ako to ne uradi, onda će poslanici koji vrše opstrukcije snositi velike ustavnopravne i krivične posljedice zbog nečinjenja onoga što trebaju i moraju da urade", naveo je Vukadinović.

Problem je, smatra sagovornik Portala Analitika, to što u ovoj situaciji nemamo funkcionalan Ustavni sud i toga su, dodaje, svi svjesni.

"Samo Ustavni sud može da procijeni da li je neko prekršio Ustav ili ne. Ne pravnici po diplomi koji su više čitači normi po sopstvenom nahođenju. U svakom slučaju moramo očekivati poštovanje ustavnopravne legislative", smatra Vukadinović.

Stava je i da Skupština nije ispunila obaveze i time što su Odbori odbili da raspravljaju o Đukanovićevom prijedlogu jer je, kako dodaje, bilo potpuno legitimno to što je poslao predstavnike.

"Skupština je sad u sivoj zoni, a ako nastavi ovako ući ći u crvenu, gdje će najviši zakonodavni organ biti ključni kršilac ustavnopravnih normi Crne Gore", poručio je Vukadinović.

Situacija u kojoj se nalazimo je, prema njegovom mišljenju, igrarija URE i Demokrata, ko će koga da navuče na tanak led, jer očito da je, kako ističe, ozbiljno upitan izborni kredibilitet obje te grupacije.

Sada je, kako kaže, problematično i ti što bi vanredne izbore mogao da priprema Abazovićev pokret URA, koji je, dodaje, najveća politička nesreća Crne Gore.

"Ovo je igranka, prije svega, URE. Njima ne odgovara da dođe do promjene Vlade, jer njihov kandidat ne bi mogao da bude premijer. Ovako ostaje i dalje premijer u tehničkom mandatu i može da vodi do izbora i nastavi da vrši zloupotrebu državnih resursa, na isti način kako su to uradili za vrijeme lokalnih izbora u Ulcinju, kad su prvenstveno zloupotrijebili resurse MUP-a", smatra Vukadinović.

On ističe da se jasno i da se URA, Demokrate i DF plaše izbora.

"DF se plaši izbora jer nema šanse da ponovo osvoji 27 mandata. Sad će se glasovi rasuti između Demohrišćanskog pokreta i Evrope sad. SNP više nije s njima, tako da DF sigurno pada ispod 20 mandata", navodi Vukadinović.

Stava je i da se glasovi podržavalaca DF-a troše uzaludno.

"Ne mogu biti dio izvršne vlasti u Crnoj Gori, ne mogu imati premijera, ne mogu imati ministre, jer tako poručuju međunarodni partneri Crne Gore", kaže Vukadinović.

Smatra i da je pitanje da li URA može postići rezultat koji je postigla na prethodnim izborima jer, kako kaže, očito je da je on igrač druge države i da ispunjava zahtjeve susjedne države.

Prema njegovim riječima, onaj ko pravi predizborne koalicije ne poznaje demokratske kapacitete.

"Demokratski kapacitet jednog društva nije predizborna, nego postizborna koalicija, kada se zna tačno koliko ko ima mandata. Ovako, kad se uđe u koaliciju prije izbora, onda niko neće znati kakav izborni kapacitet ima bilo koja od tih stranaka. Upravo te male stranke koje prave koalicije i tako jedva pređu cenzus, najveći su nosioci političke korupcije", objašnjava naš sagovornik.

Većina sklepana na brzinu ne umije da vlada

Za ove dvije pokazalo se, kako navodi, da većina koja je sklepana na brzinu, u crkvenom objektu, jednostavno ne umije da vlada.

"Oni samo prave krizu, smicalice drugim političkim grupacijama. Mnogo veći napadi su sad URE na Demokrate, Demokrata na URU ili SNP i obratno", kaže Vukadinović.

Da su oštricu s DPS-a, premjestili jedni na druge vidjelo se, kako dodaje, i u situaciji oko izbora mandatara.

"URA je dan kasnije dala potpise za Lekića, a mogla je da ih da jedan ili nekoliko dana ranije. To jasno govori o namjerama URE da i dalje vodi ovu vladu i zloupotrebom državnih resursa pokuša da popravi lošu situaciju u kojoj se kao partija nalazi", dodaje Vukadinović.

Dok "stara" parlamentarna većina nije ispunila Ustavom propisane obaveze, Đukanović s druge strane, kako ističe naš sagovornik, jeste.

"Predsjednik nije dobio garancije da neko ima većinu, jer je na isti taj način mogao i nekome iz DPS-a da da mandat. Nije imao nikakav dokaz da 41 poslanik podržava Lekića", poručio je Vukadinović.

Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.