MANS: Za dvije nedelje bez kriterijuma podijelili 130.000 eura pomoći

MANS: Za dvije nedelje bez kriterijuma podijelili 130.000 eura pomoći

Iz budžetske rezerve isplaćeno je dodatnih 70 hiljada eura za razne pomoći fizičkim licima, pa je za samo dvije nedelje septembra po ovom osnovu iz budžeta utrošeno oko 130 hiljada eura. Od toga je najmanje 90 hiljada eura, u toku izborne kampanje, podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori, saopštio je MANS.

Poslednji dostupni podaci pokazuju da je u periodu od 19. do 25. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve isplaćena pomoć za 159 fizičkih lica u ukupnom iznosu od preko 70 hiljada eura. Pomoć je, navodi se,  isplaćivana na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve koje je potpisivao Aleksandar Damjanović, ministar finansija.
 
MANS je ranije objavio da je od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve za 118 lica isplaćeno 59 hiljada eura.
 
"Podaci pokazuju da je za dvije nedjelje septembra najviše novca podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici podijeljeno oko 47 hiljada eura za 100 lica, u Rožajama 23 hiljade eura za 45 lica, u Baru šest hiljada za 13 lica. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je 16 hiljada hiljada eura za 34 lica", ističu iz MANSa.
 
Međutim, skoro 23 hiljade eura je isplaćeno za 53 lica za koja, kako kažu, nije navedeno iz kojih opština dolaze, pa je vjerovatno ukupan iznos sredstava podijeljenih u opštinama gdje se održavaju izbori i veći.
 
"Odluke o dodjeli tih sredstava donose se bez bilo kakvih kriterijuma, na osnovu Pravilnika koji je usvojen prije više od deset godina. Masovna dodjela pomoći iz budžetske rezerve u predizbornom periodu je bila karakteristika prethodne vlasti, ali je očigledno da je i nova preuzela potpuno istu praksu, iako su je ranije i sami kritikovali.Zbog toga pozdravljamo odluku Skupštine da do kraja godine zabrani da se budžetska rezerva koristi za isplatu pomoći pojedincima", zaključuju iz MANSa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.